Frigul s-a dus iar lumea incepe sa trebaluiasca prin gradini. Pentru cei care pun insa mana pentru prima data pe o sapaliga, cateva sugestii de lucru le-ar prinde bine astfel incat rezultatele sa fie multumitoare si nu un haos. Mai jos va prezentam cateva sfaturi de gradinarit pentru incepatori:
In primul rand, aruncati o privire spre gradina in ansamblul ei. Observati, daca e nevoie timp de mai multe zile, care sunt zonele cele mai expuse la soare si care sunt acoperite de umbra copacilor in buna parte a zilei. Sunt detalii importante pentru a-ti putea propune apoi ce si unde sa cultivi.
Printre alte sfaturi de gradinarit pentru incepatori, trebuie sa retineti ca legume precum spanacul, salata sau sfecla nu au nevoie de prea mult spatiu si sunt ideale pentru cei cu gradini restranse. Daca poftesti insa la rosii, atunci trebuie sa stii ca acestea au nevoie de spatiu mai mare, dar pot fi cultivate si in sectorul legumelor amintinte mai sus dupa ce sunt recoltate sau, in lipsa de spatiu, pot fi cultivate vertical.
Gradinaritul in luna mai poate incepe cu cultivarea unor legume precum ceapa, varza, brocoli sau conopida.
Cele cateva sfaturi de gradinarit pentru incepatori sunt utile
Revenind la sfatul de mai sus privind examinarea zonelor din gradina expuse sau nu soarelui: unele legume, precum varza sau mazarea, sunt cele mai expuse frigului si au nevoie de soare. Altele, precum ardeii si rosiile, sunt si mai sensibile la frig. Din acest motiv, orice plan de cultivare a lor trebuie pus in practica odata ce aveti bruma de convingere ca vremea nu se va mai raci in mod abrupt.
Revenind la sfaturi de gradinarit pentru incepatori, odata ce gradina este impartita dupa criteriile de mai sus, trecem la pasul urmator care este examinarea solului. Recolta propusa depinde foarte mult de acest aspect si, pentru asta, trebuie sa stii ce lipseste solului din gradina sau, din contra, ce are in abundenta.
Pentru incepatori si cei cu gradini mici indicat este sa achizitionati un kit de testare a solului, chiar daca specialistii spun ca nu este relevant. Pentru analize profesionale, chemati un expert sau apelati la un laborator specializat. Specialistii spun ca ideal este ca Ph-ul solului sa fie intre 3,5 si 8,5 pentru ca plantele sa se poata dezvolta. Daca folositi aceleasi zone de cultivare pentru anumite plante, ideal este ca testul de sol sa fie facut cel putin anual si la cel mult trei ani unul de altul. Daca in timp rezultatele sunt constante si corespund planurilor tale de gradinarit, atunci testul poate fi facut la cel putin trei ani, dar nu mai departe de cinci.