Un designer de bucatarie poate lua sarcina uneori coplesitoare de a moderniza o bucatarie – fie ca actualizeaza finisajele demodate, fie ca reface intregul aspect al spatiului – si ajuta proprietarii de case sa navigheze prin proces. Dar cum pot stii proprietarii ca au ales designerul potrivit? Pun intrebarile corecte? Investesc in locurile potrivite? Iata o clasificare a asteptarilor atunci cand angajati un designer de bucatarie.
Ce poate face un designer de bucatarie?
Siguranta
Dupa cum bine stim cu totii, in bucatarie se pot produce taieturi, socuri electrice si incendii. Un design bun de bucatarie minimizeaza riscurile prin anticiparea acestora, de catre o persoana profesionista in domeniu. Designerii stiu sa plaseze corect mobila de bucatarie: suprafetele de gatit departe de ferestre si spatiile dure in zonele unde gatiti mancare fierbinte. Totul, pentru a va asigura siguranta locuintei.
Functionalitatea
Sarcina principala a design-ului este de a crea un mediu functional, unitar. Designerii fac din bucataria dumneavoastra un spatiu utilizabil si confortabil prin implementarea unor metrici de masurare, spatiu pentru miscarea corpului si lumina; inseamna potrivirea constrangerilor dumneavoastra spatiale cu nevoile personale. Se ajunge la nivelul la care designer-ul intelege daca sunteti dreptaci sau stangaci, pentru a va usura accesul la masina de spalat vase. De asemenea, un contractor eficient poate organiza spatiul in asa fel incat mai multi bucatari sa poata folosi acelasi spatiu in acelasi timp.
Designerii va ajuta sa va alineati cerintele cu spatiul, indiferent daca este vorba despre crearea unui loc potrivit pentru gatit si distractie, proiectarea in viitor a designului pentru a facilita trecerea unui scaun cu rotile sau crearea unui spatiu multifunctional. O bucatarie trebuie sa fie un loc uman care sa reflecte personalitatile noastre si sa raspunda nevoilor viitoare.
Estetica
Un designer de bucatarie nu este un designer de interior. Dar profesiile se suprapun si majoritatea designerilor de bucatarie va pot sfatui despre tendintele, stilurile si culorile care se potrivesc casei dumneavoastra. Puterea reala a unui designer de bucatarie, totusi, consta in cunoasterea aprofundata a specificatiilor si configuratiilor si in capacitatea lor creativa de a maximiza potentialul fiecarui colt de camera.
Un designer poate transforma cateva colturi ciudate, caracteristici si obstacole in elemente semnificative si folosite la potential maxim. Aceste isi imagineaza fiecare aparat, dulap si blat cum se potrivesc, reusind pe deplin sa creeze un spatiu unic si frumos.
Tipuri de designeri de bucatarie
Designerii de bucatarie isi structureaza rolurile si afilierile profesionale in moduri diferite. S-ar putea sa intalniti:
- Designeri independenti. Acesti profesionisti pot avea contractanti cu care lucreaza in mod regulat, dar de obicei nu sunt legati de anumite produse sau marci.
- Designeri afiliati cu o anumita linie de produse sau un showroom. Designerii din aceasta categorie cunosc in general dulapurile, podelele, corpurile de iluminat sau alte linii pe care le prezinta bine si joaca un rol dublu in calitate de designer si dealer.
- Designeri afiliati unei firme mai mari de proiectare. Firmele care au designer de bucatarie ca angajat sau pe baza de contract pot oferi clientilor o experienta unica.
Procesul de interviu
Este bine sa va pregatiti cu un set de intrebari pentru un contractor, cum ar fi:
- De cat timp sunteti designer de bucatarie?
- Ce servicii oferiti? (Serviciile ar putea include doar design; design si vanzari de produse; design, vanzari de produse si forta de munca sau planuri electrice).
- Ce marci sau produse reprezentati?
- Care sunt pasii din procesul dumneavoastra?
- Cat timp ati estima ca va dura proiectul meu?
- Care este grila de preturi?
- Exista o taxa separata de proiectare?
- Oferiti o consultatie gratuita si apoi o estimare totala a proiectului general?
- Cum gestionati bugetele pentru lucrurile care ar putea fi adaugate in timpul procesului?
- Cum obtineti si verificati subcontractantii?
- Ce va recomanda?
In discutiile cu un designer, asteptati-va sa auziti aceste intrebari:
Exista alti profesionisti implicati?
Proprietarii de case de obicei lucreaza cu arhitecti, designeri de interior, constructori si alti profesionisti in procesele de amenajari interioare. Designerul trebuie sa-i contacteze pentru a deschide linii de comunicare si pentru a-si coordona eforturile.
Ce fel de bucatarie va imaginati?
Designerul trebuie sa stie cat ati progresat, precum si preferintele dumneavoastra privind stilul, culoarea si echipamentul. Cu cat discutati mai multe informatii si detalii, cu atat mai usor ii este unui designer sa proiecteze o bucatarie de vis.
Pe ce perioada vreti sa se desfasoare proiectul?
Subcontractantii trebuie programati. Unele articole pot fi gata pentru livrare imediata, in timp ce dulapurile personalizate sau semicustomizate pot ajunge in cateva luni. Designerul va ajuta la stabilirea unui program, ca apoi sa lucreze pentru a respecta termenele limita.
Care este bugetul disponibil?
Designerul trebuie sa stie bugetul pentru a va ajuta sa maximizati fiecare leu, sa evaluati eficienta costurilor si sa faceti compromisuri eficiente.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: