Sursa foto: insignis.ro
Masa din camera de zi nu este doar pentru prânzul sau cina în familie. Ea poate fi și un ”loc” de joacă, dar și un loc pentru studiu și făcutul temelor alături de părinți sau frați.
Acestea fiind spuse, iată 5 reguli de bază date de specialiștii în amenajarea spațiului interior:
1. Mergi un pic mai departe decât ceea ce consideri tu necesar
Una dintre principalele probleme de care se lovesc designerii este să convingă clienții că mobilierul lor trebuie să fie puțin mai mare decât cred ei! Aud lucruri de genul „Nu prea stăm la masa de mese” sau „Suntem doar trei”. Ei bine, s-ar putea să fiți doar trei, dar dacă aveți o sufragerie potrivită pentru o masă pentru șase persoane, atunci camera aceea va părea tristă și goală – indiferent ce veți adăuga în cameră.
2. Lasă un metru de spațiu liber
Nu e bine nici dacă pui o masă prea mare. Dacă mergi prea departe în cealaltă direcție, însă, înghesuind o masă prea mare pentru spațiu, interiorul va avea un aspect copleșitor și aglomerat. Lasă un metru de spațiu deschis în spatele scaunelor, pentru a lăsa spațiu pentru tine și invitații tăi, să vă ridicați și să puneți confortabil la masă.
Nu e rău niciodată să ai însă și o ”rezervă”. Pentru acest lucru, optează pentru mesele extensibile. La nevoie, ele pot crea spațiu pentru un număr mai mare de vizitatori.
3. Alege o masă rotundă dacă ai foarte puțin spațiu
Mesele rotunde reprezintă o bună soluție pentru un spațiu mic sau mediu. Aceste piese de mobilier au amprente mai mici decât mesele dreptunghiulare sau pătrate, așa că de obicei le poți încadra într-un spațiu care nu este ideal pentru un alt tip de masă. Sunt, de asemenea, grozave pentru spațiile de luat masa din bucătărie, colțurile pentru micul dejun și zonele de zi și de luat masa deschise (așa-numitele open spaces).
Puteți alege chiar o masă din ceramică și metal, o combinație rar întâlnită, dar extrem de elegantă. În plus, masa se și extinde și devine una mult mai încăpătoare, păstrând în același timp un aer chic.
4. Ia o masă de sticlă dacă ai un apartament întunecat
„Vreau ca spațiul să fie aerisit”, este adesea una dintre cerințele clienților. Este o cerere comună, dar, din păcate, nu fiecare locuință are spațiu din belșug sau lumină naturală grozavă. Răspunsul? O masă de sticlă securizată. Va ”deschide” mereu și va lumina orice spațiu.
Da, o masă de sticlă va necesita puțin mai multă (sau, mai bine zis, mai frecventă) întreținere decât una de lemn sau ceramică atunci când vine vorba de pete. Totuși, cu o lavetă se rezolvă imediat problema petelor și amprentelor supărătoare de pe sticlă. De obicei, se recomandă o piesă centrală simplă (vază, decorațiuni de masă etc) pe această masă și să o asociezi cu scaune îndrăznețe.
5. Să nu-ți fie frică de metal!
Metalul se potrivește de minune într-o cameră de zi. Fie că vorbim de picioarele mesei, de scaune sau de ornamente pentru pereți, ele pot fi o opțiune excelentă. Există o mulțime de mese moderne realizate și cu metal, așa că opțiuni există. Pe lângă rezistența formidabilă în timp, metalul are și avantajul designului și al senzației de spațiu aerisit.
Acest articol a fost realizat de redactia casepratice.ro in colaborare cu INSIGNIS, un magazin online si fizic de mobila, decoratiuni interioare si corpuri de iluminat. Produsele lor pot fi vazute si live, in showroomul din Bucuresti (Bd. Dimitrie Pompeiu Nr. 5-7, in incinta Electronica, vis-a-vis de Ambasada Olandei).