Pentru orice casă, un beci sau o pivniță este o încăpere necesară. Aici poți pune la păstrare diferite fructe și legume, dar și alte conserve și borcane puse pentru iarnă. Dacă îți dorești să ai un loc de depozitare răcoros, îți oferim o listă de cteva sfaturi pentru construirea unui beci. Așa vei știi ce să faci și ce să eviți atunci când îți construiești beciul.
Sfaturi pentru construirea unui beci
Înainte de a te apuca de muncă, e foarte important să iei în considerare mai multe lucruri. Probabil cel mai important dintre ele reprezintă costurile pe care va trebui să le suporți pentru construcția beciului. Costurile nu vor fi chiar mici, având în vedere că pământul va trebui excavat, va trebui să torni betonu pentru construcția peretilor, apoi să faci ca beciul să nu pemită intrarea apei.
Nu trata cu superficialitate hidroizolația beciului, în special dacă îl construiești sub casă. Un beci cu o hidroizolație proastă sau fără îți va compromite tot ce vrei să depozitezi acolo.
De asemenea, este important și locul în care vrei să construiești beciul. Ar fi ideal să îl construiești chiar sub casă și nu lângă ea. Totuși, dacă alegi a doua variantă, nu alege să construiești beciul într-un loc mlăștinos sau care se află în pantă. Nu e imposibil să construiești un beci și în aceste condiții, însă vei fi supus unor cheltuieli și mai mari.
Ce trebuie să știi înainte de a construi un beci
Dacă îți construiești beciul lângă casă, asigură-te de faptul că va fi destul de aproape de casă. Intrarea va trebui să o construiești în exterior, așadar va trebui să intri în beci chiar și atunci când plouă sau e rece. În cazul în care vrei să construiești beciul sub casă, poți alege să îi faci intrarea din interior.
Dacă e posibil, amplasează beciul în spre nord. În acest fel vei putea menține o temperatură constantă de 4-5 grade, deoarece soarele nu va bătea direct pe spațiul acela.
Un alt lucru important este și adâncimea beciului. Adâncimea ideală a beciului ar trebui să fie de 2-3 metri.
Sfaturi pentru construirea unui beci
Ia în considerare faptul că beciul trebuie să fie bine bine drenat. Așadar beciul ar trebui să aiba un sifon pe pardoseală, ori să acoperi cu beton doar pereții beciului, nu și pardoseala. În pardoseală va trebui să montezi, atunci, o pompă sumbersibilă cu plutitor. Aceasta va colecta apa și o va evacua.
Aerisirea este un alt factor important. Un beci prost aerisit va face condens, chiar și cu o hidroizolație bună. Ia în considerare instalarea unui sistem de ventilare suplimentar. Umidificatoarele pot fi un ajutor în plus pentru a controla nivelul de umiditate din beci.
surse: macostore.ro, emenatwork.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol și ți s-a părut util, nu uita să îl împarți și cu prietenii tăi: