Desi in multe dintre locuintele moderne covoarele au inceput sa isi aiba locul tot mai rar, cu toate astea un covor de calitate da o alta personalitate unei incaperi, poate inspira eleganta, calitate si schimba radical atmosfera.
Unul dintre motivele pentru care covoarele sunt evitate de multe ori este faptul ca intretinerea lor necesita atentie. Cu toate astea, daca urmati sfaturile noastre, intretinerea covoarelor poate fi mult mai usoara.
1 Alegerea unui aspirator potrivit
In primul rand, aspiratorul este cel care va ‘intra in contact’ cel mai des cu covorul tau, asa ca alege un model puternic, dar care sa nu distruga covorul. Aspiratoarele pot fi cu putere mare si pentru unele covoare, precum cele din firbe naturale, acest lucru poate dauna.
Peria aspiratorului are si ea importanta, in timp ar putea sa ‘subtieze’ stratul covorului si l-ar putea afecta. Incearca sa cureti covorul cat mai des cu aspiratorul fara sa folosesti o perie, decat daca e necesar.
2 Indepartarea petelor
Petele nu se indeparteaza niciodata prin frecare, ci trebuie tamponate imediat cu o carpa curata, alba. Doar in acest fel petele nu se vor fixa in tesatura. Chiar daca nu reusesti sa cureti imediat pata, in timp vei avea mai mult succes in curatirea texturii daca ai aplicat doar o ‘tamponare’ a suprafetei si nu o frecare temeinica.
3 Smocurile din covoarele din fibra naturala
Covoarele din fibra naturala sunt cele mai elegante si inspira mult bun gust, depinzand, desigur, si de modelul ales. Cu toate astea, astfel de covoare au anumite particularitati care trebuie cunoscute si intelese.
De exemplu, la covoarele din fibre natura, dupa o perioada de timp incep sa apara smocuri. Firele de lana se desfac din nod si se ridica deasupra covorului. Foarte important este sa nu incerci sa le smulgi pentru ca acest lucru va duce la destramarea covorului. Ele trebuie pur si simplu tunse pana ajung la inaltimea celorlalte.
4 Petele de alimente sau bauturi de pe covoarele orientale
Cele mai populare, la noi in tara, sunt covoarele orientale. Acestea sunt lucrate manual si trebuie intretinute cu mare atentie pentru a avea acelasi aspect un timp indelungat. Un aspirator prea puternic le poate deteriora serios.
Petele de pe aceste covoare se pot inlatura presarand pe ele bicarbonat de sodiu care trebuie lasat sa actioneze cateva ore si apoi indepartat cu o perie moale.
In cazul petelor de vin sau de bauturi in general, acestea se pot inlatura cu apa minerala. Se pune putina apa minerala si apoi se tamponeaza cu o carpa curata. Procesul se repeta pana cand pata dispare. Pentru petele mai dificile, covorul oriental trebuie dus la curatatorie.