Ardeii sunt printre legumele cele mai des folosite în bucătăria românească. Fie că îi folosim în ciorbe, în salate sau în alte preparate, aceștia dau o savoare aparte bucatelor. Poți crește ardeii atât în solarii, cât și în grădină, însă e important să cunoști câțiva factori importanți pentru a avea o cultură bogată și sănătoasă. De aceea, în acest articol te vom ajuta cu câteva sfaturi pentru îngrijirea ardeilor Kapia, ca să te poți bucura de aceste legume cât mai mult posibil.
Sfaturi pentru îngrijirea ardeilor Kapia
Față de alte plante, precum roșiile, ardeii Kapia sunt ceva mai pretențioși atunci când vine vorba de căldură. Aceștia preferă temperaturi cuprinse între 18-30 grade Celsius, însă pot rezista și la temperaturi mai ridicate, cum ar fi 35 grade Celsius. Temperatura nu trebuie să scadă sub 8 grade Celsius, deoarece plantele de ardei nu vor mai crește. La 0 grade Celsius planta chiar va muri.
De asemenea, ardeii au nevoie de foarte multă lumină pentru a se dezvolta armonios, însă trebuie feriți de excesul luminii directe a soarelui.
În general, ardeii sunt plante mai pretențioase și mai sensibile, așa că trebuie să le oferi îngrijiri speciale și adaptate nevoilor plantei.
Apa și solul
Ardeii, ca și celelalte legume din grădină, au nevoie de apă din belșug. Din momentul în care ai plantat semințele, plantele au nevoie de apă multă. După fructificare, va trebui să uzi mai des ardeii. Cea mai ușoară variantă pentru udarea plantelor este irigarea prin picurare.
Dacă vrei, totuși, să urmezi calea tradițională a udatului plantelor, stropește plantele de ardei cu apă la un interval de șapte zile. În zilele caniculare, poți să uzi plantele chiar și la 2-3 zile.
În ceea ce privește solul, plantele de ardei nu sunt atât de pretențioase. Acestea iubesc solurile reavene, bine drenate și nisipo-lutoase. Dacă vrei să cultivi ardeii într-un câmp deeschis, în lunile de vară este indicat să fertilizezi solul cu îngrășăminte chimice sau cu gunoi de grajd.
Sfaturi pentru îngrijirea ardeilor Kapia
Este, de asemenea, foarte important să plantezi ardeii în soluri în care au fost cultivate plante de castraveți, dovlecel, dovlea, ceapă, usturoi sau morcovi cu un an înainte. Evită să plantezi roșii, cartofi sau vinete în același sol în care au fost plantați ardei. De asemenea, nu planta ardeii în același sol în care au fost plantate roșii sau cartofi cu un an înainte. În acest fel vei putea preveni apariția unor anumite boli.
Pentru a proteja ardeii de soarele direct, poți planta, din 25 în 25 de metri, așa-zise „perdele” de porumb, mai exact două rânduri grupate.
Un alt proces important pentru o cultură bogată de ardei este înlăturarea vlăstarilor. Dacă dorești ca planta să fructifice în abundență, acest proces trebuie repetat. Vlăstarii tineri sau inferiori de pe tulpină trebuie înlăturați, la fel și frunzele de la baza solului. Înlătură și vlăstarii crescuți în centru, pentru a face loc fructelor.
Pentru a proteja plantele de boli, aplică-le tratamente fungicide și elimină din timp plantele bolnave.
Surse: horticultorul.ro, grădinamax.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și pentru prietenii tăi. Poate le va veni în ajutor: