Lunile de vară sunt cele care ne aduc pe masă cele mai bune si mai delicioase legume și fructe pe care le putem consuma în timpul anului. Evident, roșiile sunt super-staruri în timpul verii, în special datorită gustului lro aromat, dar și a versatilității lor în bucate. Dacă ai o cultură de roșii, fie ea cât de mică, în grădină, poate ai nevoie de câteva sfaturi pentru îngrijirea roșiilor.
Aceste sfaturi îți vor ușura munca și te vor ajuta să ai o cultură cât mai bogată și mai sănătoasă.
Sfaturi pentru îngrijirea roșiilor
Cel mai important factor care asigură o cultură sănătoasă este cantitatea de apă pe care plantele o primesc. Trebuie să uzi mereu plantele de tomate pentru a te asigura că acestea vor avea o creștere armonioasă. Desigur, trebuie să iei în considerare și cantitatea de apă pe care o folosești, deoarece oricare dintre extreme este periculoasă pentru roșii.
Este important să uzi plantele la baza tulpinei, aproape de pământ, și nu deasupra. Dacă uzi roșiile deasupra, există foarte multe șanse ca plantele să dezvolte diferite boli fungice, iar cultura ta de roșii să fie compromisă.
Totuși, s-ar putea ca și în ciuda faptului că uzi corect plantele, acestea să dezvolte diferite boli. Pentru a te asigura că nu vei ava probleme, stropește roșiile cu insecticide sau fungicide pentru a le feri de dăunători și boli.
Procese care vor face cultura de roșii să fie bogată
Chiar dacă e ușor să crești roșii în grădină, sunt anumiți pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea o cultură bogată. În primul rând, trebuie să te asiguri că plantele au suportul necesar pentru a putea crește. Roșiile pot ajunge la înălțimi impresionante, așadar are nevoie de un suport pentru cățărat, care să fie cât mai puternic.
Poți folosi fie araci din lemn, din bambus sau plastic.
Pe lângă un suport trainic, roșiile au nevoie și de nutrienți, pentru a oferi fructe mari și gustoase. Printre nutrienții necesari acestor plante se numără potasiul, azotul și fosfatul. Cele mai evidente semne ale lipsei de nutriențe este îngălbenirea frunzelor.
De asemenea, dacă vei îndepărta lăstarii de pe axele frunzelor, plantele tale de tomate vor deveni mult mai roditoare.
Sfaturi pentru îngrijirea roșiilor
La fel ca orice plantă, roșiile pot cădea pradă unor boli precum putregaiul maro sau tăciunele frunzelor. Pentru a putea evita dezvoltarea și răspândirea acestor boli este bine să fii atent la primele semne ale apariției bolii. Dacă observi pete gri-verzui pe frunze, îndepărtează părțile afectate imediat.
De asemenea, este important ca în fiecare an să plantezi roșiile în zone diferite ale grădinii. Acest lucru va scădea probabilitatea apariției bolilor.
Surse: Compo.ro, paradisverde.ro