O casa fara gradina, oricat de mica ar fi, este o realizare incompleta. Spatiul verde este cel dintai refugiu, mai ales pentru cei care locuiesc la oras, in fata ritmului tot mai alert al vietii contemporane. Pentru a va bucura de o oaza de liniste, culoare si miresme, iata cateva sfaturi pentru o gradina superba, puse cap la cap de arhitecti peisagisti si preluate de pe site-ul Rd.com
Asezati o banca sub un copac din gradina, acesta fiind un prim mijloc prin care sa interactionati cu natura. Alegeti o banca din lemn, eventual una construita prin fortele proprii, pentru un efect mult mai relaxant.
Diversificati peisajul, construind o alee care serpuieste…bineinteles, daca si spatiul va permite. O astfel de alee este de natura sa dea un aer misterios spatiului verde din spatele casei, chemand la o incursiune in mijlocul sau.
Nu neglijati bogatia cromatica a unei gradini si rolul benefic al culorilor. De exemplu, potrivit principiilor Feng shui, albastrul lavandei evoca calm si liniste, turcoazul imprima ritm oricarui peisaj natural, verdele stimuleaza dorinta de schimbare si dezvoltare in vreme ce galbenul ne umple de speranta. Combinati aceste culori in locuri prin care va plimbati sau accesibile de pe terasa sau din alt colt unde preferati sa va asezati.
Sfaturi pentru o gradina superba – delectati-va simturile
Daca amestecati culorile, atunci amestecati si miresmele. Parfumul lavandei va ajuta sa aveti un somn mai linistit si mai odihnitor, rozmarinul va stimuleaza activitatea intelectuala, in vreme ce menta va da energie in plan fizic. Plantati aceste plante de-a lungul unei alei sau printre pietrele sale astfel incat sa le ajutati sa elibereze aromele cand le atingeti cu picioarele.
Lasati un colt al gradinii sa se dezvolte de la sine, fara sa interveniti voi, astfel incat sa atraga pasari, fluturi si alte insecte benefice. Feriga sau echinaceaa sunt plante care nu necesita ingrijire si pe care le puteti cultiva acolo, daca vreti sa puneti umarul.
Este ideal sa aveti un ochi de apa in gradina, oricat de mic ar fi. Daca va permiteti, ca spatiu si investitie, si un curs de apa, atunci intreaga amenajare se apropie de perfectiune.
In fine, creati un centru de greutate din punct de vedere vizual. Un exemplu dat de specialisti este un artar japonez care combina perfect dimensiunile considerabile cu culoarea, astfel incat sa iasa usor in evidenta.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: