Ce-ar fi ciorba fara leustean si patrunjel verde sau o mancare de mazare fara marar? Si asta ca sa dam doar cele mai cunoscute exemple de mancaruri carora zarzavatul le da savoarea inconfundabila. Leusteanul, patrunjelul si mararul sunt cele mai folosite verdeturi in bucataria romaneasca, iar daca le cresteti in curte, le veti aprecia cu atat mai mult gustul pe care il dau mancarurilor.
Va prezentam cateva sfaturi pentru plantarea verdeturilor pe care le folositi tot anul la gatit.
Sfaturi pentru plantarea verdeturilor. Leusteanul
Leusteanul este o planta perena originara din Bazinul Mediteraneean.
Poate fi cultivat prin insamantare, plantarea de rasaduri sau despartirea tufelor. Semanatul se poate face si toamna, si primavara – 15-20 martie in zonele de campie si 1-20 aprilie in zonele colinare. Leusteanul prefera locurile umbrite, face fata temperaturilor scazute din perioada iernii si este rezistent la seceta.
Pregatirea terenului se face toamna prin sapat si maruntit solul, se administreaza 30 – 40 kg/ 10 m² gunoi de grajd si se incorporeaza adanc in sol.
Daca se seamana direct, dupa ce rasar , se face raritul plantelor, care ar trebui dispuse la 20 cm intre ele si 40 cm intre randuri.
Lucrarile de ingrijire sunt minime si constau in: raritul culturii, indepartarea buruienilor, irigare in caz de seceta prelungita si indepartarea tijelor cu flori daca se doreste o mai mare dezvoltare a frunzisului.
Sfaturi pentru plantarea verdeturilor. Patrunjelul
Patrunjelul este o planta bianuala, tot din zona mediteraneana, care in primul an formeaza radacina tuberizata si frunze, iar in al doilea an formeaza flori si seminte. Are doua subspecii: patrunjelul de radacina si patrunjelul de frunza.
Patrunjelul este o planta toleranta atat la frig, cat si la caldura. In schimb, are nevoie de multa lumina si nu suporta umbrirea, motiv pentru care se impun raritul plantelor, la distanta de 5-6 cm, si combaterea buruienilor. Are nevoie si de multa apa, mai ales in faza de incoltire a semintelor si de formare a radacinii.
Poate fi semanat in noiembrie sau martie-aprilie. Pentru a grabi germinarea semintelor, puneti-le in apa calda cu o seara inainte de semanat.
Sfaturi pentru plantarea verdeturilor. Mararul
Originar din sudul Europei, mararul este o planta anuala cu perioada scurta de vegetatie 25 – 30 zile (pana la recoltarea frunzelor) si 90 zile (maturarea semintelor).
Se cultiva prin semanat direct in camp, toamna tarziu (noiembrie), in ferestrele de iarna (cand temperaturile sunt pozitive, pamantul nu este inghetat), primavara foarte devreme si chiar in timpul verii, esalonat pana in 15 iulie. Pe un teren unde s-a cultivat marar si s-au scuturat semintele, vor creste plante in anul urmator fara a mai fi nevoie de o noua insamantare.
Semanatul se face la o distanta intre randuri de 20 cm intre randuri si la o adancime de 1,5 – 3 cm.
Lucrarile necesare sunt: afanarea solului, plivitul buruienilor, irigarea si combaterea bolilor si daunatorilor (numai daca este cazul). Fertilizarile se fac doar daca este cazul si in general se fac toamna.
Cititi AICI si cum sa va faceti o gradina cu plante aromatice.
Surse: e-gradinarit.ro, cartiagricole.ro, horticultorul.ro
Surse foto: remedii.net, ingradina.com, marcoser.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: