In aceasta perioada in care fructe de toate felurile abunda, multe gospodine pregatesc la fel de multe feluri de dulceturi si gemuri. Chiar daca nu aveti experienta pregatirii acestor preparate, puteti incerca oricand sa ii surprindeti pe cei dragi cu cateva borcanele cu aromele lor preferate. Va veti bucura apoi impreuna consumandu-le la clatite, in prajituri sau ca atare pentru a va energiza. Asa ca va dam cateva sfaturi pentru prepararea dulceturilor de care este bine sa tina seama oricine doreste sa aiba in camara dulceturi reusite, care pot fi conservate un timp mai indelungat.
Ingrediente
Pentru dulceata se aleg fructe proaspete, de buna calitate, coapte, insa tari si intregi.
Este bine ca dulceturile sa se prepare in cantitati mici (o data), 1 kg, cel mult 1,250 kg zahar, pentru a avea o culoare frumoasa, deschisa. Daca insa se prepara din cantitati mai mari de zahar si fructe, dulceata nu va mai fi aspectuoasa, deoarece atat fructele cat si siropul fierb prea mult si se inchid la culoare, primind o nuanta maronie.
Pentru dulceata, se foloseste numi zahar cubic sau tos, niciodata zahar pudra, care favorizeaza zaharisirea dulcetii.
In general, cantitatea de apa necesara pentru sirop este de 3 pahare la 1 kg zahar. La dulceturile care se zaharisesc de obicei repede, cum sunt cele de: cirese amare, caise coapte, trandafiri, salcâm – in general cele preparate din fructe dulci – se adauga 4 pahare de apa la un kg zahar, pentru ca siropul sa fie bine fiert, evitandu-se astfel zaharisirea.
Sfaturi pentru prepararea dulceturilor. Ustensile
Dulceturile trebuie pregatite in vase speciale, folosite numai in acest scop: pot fi din arama, bine cositorite, sau cratite smaltuite, mai groase, in perfecta stare, cu smaltul intact.
Vasul (cratita) trebuie sa fie destul de mare (circa 4-5 litri), deoarece la fiert dulceata se umfla si poate da in foc.
Toate ustensilele folosite pentru pregatirea dulceturilor, la fel si servetelele, trebuie sa fie foarte curate. Cand nu se tine cont de aceste recomandari, dulceata se zahariseste imediat dupa ce s-a racit.
In timpul fierberii nu se amesteca cu lingura in dulceata, pentru a nu zdrobi fructele, doar se agita din cand in cand.
Sfaturi pentru prepararea dulceturilor. Conservarea
Inainte de a lua dulceata de pe foc, cand este aproape gata, se adauga zeama de la 1/2 lamaie sau sare de lamaie (un varf de cutit, dizolvata in putina apa calda). La fructele foarte dulci, cum sunt ciresele amare sau albe, prunele coapte etc., se poate adauga chiar zeama de la o lamaie intreaga, pentru a evita zaharisirea dulcetii. Dupa ce s-a pus zeama de lamaie, se agita vasul pentru a se difuza bine si dupa cateva clocote se ia dulceata de pe foc.
Inainte insa de a lua dulceata de pe foc, se mai agita putin vasul, pentru ca toata spuma care a mai ramas sa se stranga deasupra. Se aduna apoi cu o lingura pana cand suprafata dulcetii ramane neteda, curata.
Se aseaza cratita pe masa, se acopera cu un servet foarte curat, udat in apa rece, bine stors si se lasa pana cand dulceata s-a racit complet si fructele s-au imbibat bine cu sirop.
Nu se toarna niciodata dulceata calda in borcane, deoarece fructele se separa de sirop si se ridica la suprafata. Dupa ce dulceata s-a racit (in aproximativ 12 ore), se asaza in borcan si se leaga cu hartie alba, pergament sau cu celofan.
Dulceturile trebuie ferite de apa, deoarece sunt foarte concentrate si in contact cu o picatura de apa se zaharisesc. Pentru acest motiv, se recomanda ca borcanele sa fie foarte bine uscate, la fel si linguritele care se folosesc la prepararea sau servirea dulcetii.
Daca va simtiti pregatiti sa incercati prepararea dulcetii va prezentam si niste retete deosebite, de dulceata de cirese amare si de dulceata de prune fara zahar.
Sursa: blog.produse-naturale-online.ro
Sursa foto: piataoborbucuresti.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: