Am vazut deja care sunt beneficiile luminii naturale si cat de importanta este pozitionarea casei in raport cu punctele cardinale. Beneficiile luminii naturale sunt deja un truism si nu are rost sa mai revenim asupra subiectului. Incercam astazi sa aflam cum trebuie sa ne raportam la lumina artificiala astfel incat sa obtinem, in paralel cu cea naturala, avantajele maxime. Iata deci cateva sfaturi pentru un iluminat corect, evaluand fiecare camera in parte.
Pentru ca iliminatul implica surse artificiale de lumina, este important sa apelati la sisteme de incredere, eficiente. De exemplu, mizati pe tehnologia LED pentru cheltuieli reduse la minim. Gasiti AICI diverse sisteme de iluminat pe baza tehnologiei LED astfel incat sa combinati costurile reduse cu beneficiile asupra vazului.
In spatii largi, precum livingul sunt recomandate, cel mai adesea, corpurile de iluminat mari, care sa atraga si atentia. Pana la urma si lumina trebuie sa fie una puternica si sa acopere intrega zona, de regula fiind una spatioasa. Tot in living, specialistii recomanda iluminarea mai multor colturi ale camerei, de preferat ca fluxul de lumina sa cada asupra unui obiect reprezentativ, precum un tablou, un fotoliu sau un scaun cu un design aparte etc. In sufragerie, este indicat ca lumina sa cada pe masa, iar in dormitor puteti alege lumina difuza, similara cu cea a unei lumanari, pentru o atmosfera romantica.
Sfaturi pentru un iluminat corect – focalizati fluxul de lumina
In baie este nevoie de lumina eficienta, mai ales in zona de oglinda. Spoturile sunt foarte populare in acest sens. Fara indoiala, intreaga incapere in sine are nevoie de lumina, pentru ca in cele din urma trebuie sa va ganditi si la partea estetica si sa adaugati un plus de lumina in anumite zone, daca spatiul permite. Spre exemplu, unii accentueaza zona de rasfat si anume cada, potrivit site-ului Impactreal.ro.
Pentru hol, ca prima incapere a unei case, aveti nevoie de o lumina primitoare. Conteaza si cum este dispus acest spatiu de tranzit, architectural vorbind, asa cum relevante sunt si piesele de mobilier, pe o suprafata destul de restransa. O aplica ar putea sa fie de folos, in cazul in care nu va plac lustrele clasice.
In bucatarie, unde ne petrecem mult timp, diversitatea conteaza in egala masura, intrucat, pe langa lumina fixa care sa acopere intreaga suprafata, este nevoie si de lumina suplimentara, care sa se focalizeze pe anumite activitati – spre exemplu, lumina care acopera zona de gatit, cea a aragazului.
Alternativa super-economica la neoanele clasice
Daca tot vorbim de iluminat modern, merita sa amintin și de tuburile LED. Nu sunt altceva decât variante moderne ale tradiționalelor neoane fluorescente (sigur aveți unul prin garaj sau magazie). Merita spus ca aceste tuburi LED consuma de doua ori mai putina energie decat vechile neoane si se pot instala fara probleme pe vechile instalatii cu balast electromagnetic. Ele sunt dotate cu dispozitiv de protectie si – foarte important, in opinia noastra – nu contin mercur.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: