Multe persoane s-au confruntat, măcar o dată, cu mucegaiul care apare în borcanele de dulceață, după ce le-au deschis. Acest lucru se întâmplă adesea și mulți dintre noi ne întrebăm dacă acel gem sau dulceață mai poate fi consumat sau dacă trebuie să aruncăm tot conținutul. Pentru a nu avea astfel de probleme, e musai să știți câteva sfaturi practice de a previne mucegaiul din borcanele de dulceață!
De ce se produce mucegaiul
De regulă, mucegaiul în borcanul cu gem apare atunci când sporii de mucegai intră în contact cu umiditatea din interiorul borcanului de gem. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea cu un borcan care a fost deschis anterior sau în cazul în care borcanele nu au fost sterilizate corespunzător înainte ca dulceața să fie turnată și sigilată.
Umiditatea din gem, mai ales dacă nu are un conținut ridicat de zahăr, oferă un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Odată deschis, gemul intră în contact cu aerul, crescând șansele de contaminare.
Dacă borcanele sau capacele nu au fost sterilizate corect înainte de a pune gemul, sporii pot rămâne activi și pot începe să crească.
Sfaturi practice de a preveni mucegaiul din borcanele de dulceață
Borcanele și capacele trebuie spălate bine și sterilizate fie prin fierbere, fie în cuptor. După turnarea gemului fierbinte, borcanele trebuie închise imediat pentru a crea un vid.
Dacă borcanele sau capacele nu sunt perfect curate ori bine sterilizate, bacteriile și mucegaiul vor găsi un mediu propice de dezvoltare. În plus, capacele folosite anterior pot fi deformate sau uzate, nefiind în măsură să asigure o închidere perfectă.
De asemenea, depozitarea borcanelor într-un loc uscat și răcoros reduce riscul dezvoltării mucegaiului. Zahărul este un conservant natural, iar o concentrație ridicată împiedică dezvoltarea microorganismelor.
Un alt element important este temperatura corectă la umplerea borcanelor. Dacă dulceața fierbinte este pusă în borcane reci sau dulceața rece în borcane calde, șocul termic poate sparge borcanele, compromițând sterilitatea și permițând aerului să intre.
Sursa foto: România TV