Intotdeauna este nevoie de simt practic, stil si ceva imaginatie pentru ca baia locuintei noastre sa arate asa cum ne dorim noi si cei ai casei. Din fericire, exista numeroase idei de amenajare si cateva principii comune, luminozitatea fiind unul dintre acestea.
Amenajarea baii intr-un apartament la bloc se face, de obicei, minimalist, doar cu mobilier de stricta necesitate. Pentru ca ne dorim o baie luminoasa si, de multe ori, dimensiunile ferestrei nu ne ajuta, apelam la culori deschise sau neutre atat pentru pereti, cat si pentru obiectele sanitare. Alege nuantele de alb, crem si maro deschis, iar pentru a sparge monotonia, poti oricand sa plasezi in baie unul sau doua elemente de culoare intensa.
Pe de alta parte, in masura in care spatiul o permite, este recomandat sa avem o cada sau o cabina de dus generoasa, mobilier si obiecte sanitare moderne, precum si numeroase spatii de depozitare. In multe dintre ansamblurile rezidentiale noi, de exemplu, arhitectii au avut grija sa lase loc pentru o amenajare in care functionalul si esteticul sa se impleteasca armonios.
In cazul unei bai mari, aerisirea si deschiderea nu mai sunt doar senzatii, ci realitati ale unor amenajari ce pot include si nenumarate obiecte de mobilier de baie. O baie de dimensiuni mari iti ofera mult mai multe oportunitati in ceea ce priveste alegerea pieselor de mobilier si a obiectelor sanitare, asa ca este bine sa profiti de ocazie pentru a transforma incaperea exact asa cum iti doresti.
Curatenia, pe primul plan
Oricum ai alege sa iti amenajezi baia, cu totii stim ca este o incapere greu de intretinut, din cauza umiditatii mari. Iar marele „dusman” este mucegaiul, ciuperca microscopica, parazitara, care se inmulteste prin microspori. Apare atunci cand microsporii se depun pe suprafete pe care exista umezeala si o sursa de hrana, pentru ca ciuperca sa se poata dezvolta. Mucegaiul pune stapanire pe pereti, acesta fiind cel mai intalnit loc, deoarece are loc blocarea transferului de umiditate de la interior spre exterior. Drept urmare, umezeala se acumuleaza in interior, se formeaza condensul, iar de aici incep sa apara primele pete de mucegai.
Asa ca vine un moment in care incepem sa cautam solutii de indepartare mucegai perete. Una dintre cele mai la indemana metode pentru a elimina mucegaiul este expunerea la soare. Cum mucegaiul are nevoie de umezeala si intuneric pentru a se dezvolta, lumina naturala pare a fi antidotul. Deschide ferestrele larg si lasa lumina soarelui sa patrunda in locuinta. Poti, de asemenea, scoate anumite piese de mobilier afara, la soare. Daca stai la casa, poti scoate mobila, covoarele sau alte obiecte textile. Lasa-le afara 2-3 zile.
O alta solutie antimucegai se bazeaza pe bicarbonatul de sodiu. Amesteca patru linguri de bicarbonat cu 300 ml de apa si pulverizeaza amestecul peste zonele afectate de mucegai. Metoda este utila pentru a curata finisajele peretilor, covoarele si accesoriile din material textil. Otetul este un alt ajutor in lupta contra mucegaiului. Amesteca 200 de ml de apa cu 200 de ml de otet alb si aplica solutia rezultata pe zona cu probleme.
O ultima solutie realizata in casa implica folosirea clorului. Aceasta metoda este indicata mai ales pentru infestatiile puternice. Este bine de stiut ca folosirea unui amestec de apa si clor (conform instructiunilor de pe ambalaj) poate duce la decolorarea sau chiar patarea mobilei sau a unor materiale.