Iunie este o luna plina pentru un gradinar pasionat. In primul rand, pentru ca in mai ati sadit flori, legume sau plante ornamentale iar in iunie incepe sa mijeasca recolta. Este, deci, nevoie de mai multa atentia si munca. Iar iunie marcheaza startul sezonului plin de gradinarit asa ca ceea ce faceti acum da tonul intregii activitati de peste vara. Iata mai jos cateva sfaturi practice pentru gradinarit in luna iunie:
Incepem cu ceva elementar, dar care are o mare importanta in gradinarit – udatul plantelor. Fiecare dintre noi avem impresia ca acestea nu primesc destula apa si acest lucru duce la udatul axcesiv al plantelor care le dauneaza si creeaza un mediu favorabil dezvoltarii microbilor. Specialistii spun ca, in medie, o planta trebuie udata saptamanal, dar trebuie sa fiti atenti si la diferiti factori, precum consistenta pamantului (un sol nisipos nu retine apa, de exemplu) sau temperatura. In orice caz, ideal este sa cunoasteti conditiile propice dezvoltarii pentru fiecare planta in parte iar aceste lucruri nu sunt greu de aflat. Verificati umiditatea pamantului din jurul plantelor de fiecare data cand vreti sa udati.
La fel de important este sa fertilizati pamantul din gradina sau din ghivece in cazul in care aveti plante in jardiniere. Ingrasamantul este foarte important deoarece contribuie esential la dezvoltarea plantelor, poate retine apa in sol si chiar combate unii daunatori. Astfel, puteti opta pentru rumegus, bucati din coaja de copac si paie. Pentru hranirea solului, alegeti ingrasamant organic pe baza de alge marine sau urzica si chiar balegar.
Plante precum rosiile, ardeii sau fasolea cataratoare au nevoie de haraci imediat ce plantele prind radacini si apar primii lastari. Este important ca aceste elemente de sustinere sa fie introduse in pamant inainte ca plantele sa produca fructe si sa se ingreuneze si inainte ca radacinile sa se extinda. In cazul rosiilor, haracii ar trebui atasati imediat ce planta incepe sa infloreasca, spun specialistii.
Pliviti gradina in mod regulat si nu asteptati ca intraga suprafata sa fie invadata de buruieni. In acelasi context, stati cu ochii pe daunatori. Folositi cu incredere insecticidele moderne, special create sa atace acele specii de insecte care dauneaza plantelor. Pentru a va proteja recolta de pasari sau rozatoare, puteti feri plantele mici prin utilizarea de custi sau improvizatii din sarma sau le puteti acoperi cu plase special concepute pentru a tine departe inaripatele infometate. In egala masura, urmariti evolutia plantelor pentru a depista orice urma timpurie de boala.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: