Chiar daca stati la casa sau intr-un apartament, gradinaritul la oras nu ar trebui sa ridice probleme, ci sa gasiti in el, mai degraba, drumul cel mai scurt spre o stare de spirit superioara. Ierburi aromate, rosii, fructe de padure, salate, toate pot creste sub ochii tai in containere agatate la fereastra sau pe balcon. Trebuie doar sa vrei si sa dai frau liber imaginatiei. De mare ajutor sunt cateva sfaturi practice pentru gradinaritul urban, asa cum au fost ele preluate de la specialisti de jurnalistii de la New York Times.
In primul rand, trebuie sa evaluati intensitatea luminii naturale pentru ca aceasta este un factor important in orice efort de cultivare a unor plante. Sunt plante care au nevoie de mai multa lumina, altele de mai putina. De exemplu, rosiile, vinetele si ardeii au nevoie de intre sase si opt ore pe zi de lumina directa de la soare. In schimb, alte plante, precum salatele, menta, busuiocul, patrunjelul si alte ierburi pe care le folosim ca ingrediente in bucatarie au nevoie doar de trei ore de lumina, peferand sa se dezvolte la umbra.
In egala masura, trebuie sa fiti atenti si la dimensiunile containerelor astfel incat acestea sa se plieze pe plantele cultivate in ele. De exemplu, speciile de salate, ierburile aromate, ardeii iuti si rosiile cherry pot fi crescute in recipiente de pana la 10-11 litri. Pe de alta parte, rosiile clasice si vinetele se dezvolta bine in containere mult mai mari, de 15-18 litri.
Nu folositi doar pamant pentru a umple recipientele deoarece acesta este mai greu si poate contine seminte de buruieni sau chiar anumite bacterii daunatoare plantelor. Puteti recurge la compozitia special creata si pe care o gasiti in magazinele specializate (un amestec de materiale organice) peste care puteti adauga ingrasaminte naturale. Aceste ingrasaminte, precum emulsii de urzica sau alge de mare, ar trebui adaugate la cel mult fiecare doua saptamani.
E lesne de inteles ca plantele trebuie udate, in functie si de expunerea lor la soare sau vant. Daca le lasati fara apa pentru mult timp, atunci dezvoltarea lor va avea de suferit. Puteti apela la diferiti polimeri, in cantitate mica insa, care mentin pamantul umed pentru mai mult timp. Puteti la el de bine recurge la mini-sisteme de irigatii cu picatura si care pot fi programate la diferite intervale de timp. Este important, in egala masura, sa va asigurati ca nu puneti prea multa apa plantelor, din acest motiv fiind indicat sa verificati ghivecele periodic.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: