Suntem adesea pusi in diferite situatii in care trebuie sa alegem. La fel si in constructii, unde multitudinea de materiale din prezent ne pune in dificultate in a identifica cea mai buna solutie. Nu ne ramane de facut decat sa punem mana pe o bucata de hartie, sa asternem pe ea avantaje si dezavantaje si la final sa tragem linie, tinand cont de specificul locuintei si de bugetul la dispozitie. Astazi extragem din seria de materiale pentru invelitorile unei case sindrila bituminoasa si examinam plusurile, dar si minusurile in cele ce urmeaza.
Mai intai de toate sindrila bituminoasa se pliaza pe orice tip de acoperis, indiferent de cat de complex este, cu posibiliati variate de design, si are un pret atractiv, principalul atu de altfel. Poate fi comandata in diferite culori si forme pentru cei care cauta sa isi asorteze acoperisul cu restul fatadei sau alte elemente de design exterior. Pentru ca am vorbit de usurinta instalarii, montajul unui acoperis de sindrila nu presupune dificutati, avand, mai intai de toate, o buna aderenta. Prinderea se face fie prin adeziunea sindrilei la suport, datorita pastilelor termoadezive ale materialului, fie cu ajutorul cuielor.
Sindrila bituminoasa este si un material usor, ceea ce presupune o presiune scazuta pe structura acoerisului. Este un material rezistent in timp, avand o durata de exploatare de peste 40 de ani, rastimp in care implica o intretinere minima. Este, de asemenea, rezistent la conditii meteo extreme, atat inghet cat si arsita, nu creeaza condens si mentine un grad ridicat de ermetizare si izolare fonica in cazul ploii sau vantului.
La capitolul dezavantaje amintim faptul ca sindrila bituminoasa este usor inflamabila, nu este prietenoasa cu mediul inconjurator, atat in faza de productie, cat si dupa incheierea duratei de viata, find greu de reciclat ulterior, nu asigura ventilatia intre acoperis si astereala si nu are aceeasi durabilitate precum metalul, avand o durata medie de viata, la jumatatea celei de care se bucura, de exemplu, tigla metalica.
Primeste si cea mai scazuta nota la capitolul estetica, existand riscul aparitiei unor mici denivelari in timp, mai ales in zonele cu fluctuatii mari de temperatura. Tocmai din acest motiv este un material recomandat indeosebi caselor din regiuni cu un climat temperat, mai rezistent la temperaturi scazute, decat la cele din extrema superioara.
Surse: Roofincgalc.com, Constructii-neamt.ro, Dedeman.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: