Aerul curat reprezintă un factor important pentru bunăstarea tuturor în casa proprie, dar și pentru sănătatea proprie. Așadar, în acest articol vom vorbi despre sisteme de ventilație pentru casă, mai exact sisteme cu recuperare de căldură.
Pentru aa putea înțelege mai mult cum funcționează un sistem de ventilație, am luat legătura cu Vlad Neacșu, reprezentant ecovent. Acesta ne-a oferit mai multe informații legate de acest tip de sistem de ventilație.
Ce reprezintă sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura?
Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură este un sistem de ventilatie mecanică. Acesta asigură un flux de aer curat și filtrat permanent în locuință.
Acesta se folosește de un schimbător de căldură care recuperează căldura până la 96%.
Așadar, în timpul sezonului rece, frigul nu va intra în casă. Aerul rece de afară trece prin recuperatorul de căldură și ajunge în încăpere la o temperatură similară.
Cum funcționează un sistem de ventilație cu recuperare de căldură?
Aerul rece de afară intră în schimbătorul de căldură din cupru, este încălzit, apoi intră în cameră la o temperatură similară cu cea dinăuntru.
În același timp, aerul din casă este eliminat tot prin același schimbător de căldură și e eliminat afară.
De ce avem nevoie de sisteme de ventilație în casa noastră?
Casele se construiesc în așa fel încât sunt închise ermetic, deci nivelul de oxigen din casă e scăzut.
În acest fel trebuie să deschidem geamurile pentru a aerisi casa. Însă pe timpul iernii acest lucru înseamnă pierderea căldurii din încăpere și costuri mai mari pentru energie.
Tipuri de sisteme de ventilație pentru case
Există două tipuri de sisteme de ventilatie pentru case.
Sistem de ventilatie descentralizat – Fiecare cameră are un aparat de ventilație care e montat în perete.
Sistem de ventilație centralizat – Este instalată o centrală de ventilație care, cu ajutorul conductelor, aerisește toate încăperile din locuință.
Ce factori trebuie să luăm în considerare înainte de a instala sisteme de ventilație în casa noastră?
Înainte de a instala un astfel de sistem de ventilație, sunt câțiva factori care trebuie luați în considerare: stadiul în care se află casa.
Dacă e în construcție, e indicat să alegem un sistem de ventilație care să aerisească toate încăperile casei. Sistemul va avea o acoperire mai mare și va fi mai silențios.
Alți factori de luat în considerare sunt suprafața încăperilor, necesarul de aer proaspăt și structura casei. Necesarul de aer proaspăt se calculează în funcție de numărul de persoane care stau în locuință.
De asemenea, trebuie să luăm în considerare și camerele care au cea mai mare nevoie de aerisire.
Dormitorul este primul pe listă, deoarece această încăpere trebuie să fie cel mai bine aerisită. După aceea, în ordinea importanței, camera de zi, baie și holuri.
Însă, înainte de orice, trebuie contactat un specialist. Acesta ne poate ajuta cu informații pentru a ne asigura că sistemul de ventilație funcționează așa cum ne dorim.
Care sunt avantajele unui sistem de ventilație?
Așa cum am menționat mai sus, deschiderea geamurilor pentru aerisire face inevitabilă pierderea căldurii.
Sistemele de ventilație instalate ne vor scuti nevoia de a deschide geamurile în perioadele reci ale anului. Așadar și costurile energetice vor scădea. Aerul va fi mereu proaspăt și, un lucru foarte important, nu va mai fi așa mult praf în casă. Un avantaj pentru persoanele alergice la praf.
Care sunt dezavantajele unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură?
Sistemul are în componență un schimbător de căldură din cupru care trebuie să meargă eficient. Pentru aceasta, sistemul de ventilație are nevoie de o grosime a peretelui de cel puțin 30cm pentru a funcționa eficient.
Un asemenea sistem trebuie comandat în funcție de grosimea peretelui.
Un alt dezavantaj este zgomotul pe care acest sistem îl face la viteza maximă, în funcție de producător. Zgomotul ajunge la 36db, aproximativ al același nivel cu zgomotul produs de aerul condiționat.
Este important ca de două ori pe an să curățăm de praf plasele sistemului de ventilație. Praful se va depune pe acestea, ceea ce va face ca sistemul să nu mai funcționeze la fel de eficient..
Pentru a afla mai multe informații, puteți accesa următoarele site-uri: www.ecovent.ro, www.pranaromania.ro
surse foto: ecovent.ro