Cu un ochi tot mai atent la mediul inconjurator, dar si la costuri, solutiile tehnologice de incalzire a locuintelor au evoluat si sunt acum centrate pe reciclare si recuperare a tot mai multa materie organica rezultata din alte procese industriale. Sobele pe peleti se inscriu si ele printre solutiile de utilizare eficienta a deseurilor si, implicit, curatare a mediului inconjurator, totul pentru confortul locuintelor. Despre sobe pe peleti si avantajul unui astfel de sistem in casa vorbim in cele ce urmeaza.
Ce sunt peletii, mai intai de toate? Peletii se obtin din rumegusul celui mai bun lemn, dar si prin tocarea deseurilor vegetale, agricole si forestiere (fara vopsele sau alti coloranti), presat astfel incat sa se obţina mici cilindri de diferite dimensiuni. Presarea confera acestui tip de combustibil o mare putere calorica, cu un randament real, apropiat de 90 %. Peletii sunt ideali pentru alimentarea sistemelor de incalzire pentru ca sunt „curati”, nu polueaza, iar emisia de CO2 este neutra. Cenusa ramasa in urma arderii acestui material poate fi utilizata si ca ingrasamant pentru gradina.
Spre deosebire de sobele traditionale, cele pe peleti sunt mult mai eficiente pentru ca proprietarul poate sa programeze dupa propriile nevoi aprinderea si stingerea sobei, poate regla caldura si raspandirea ei in atmosfera cu ajutorul unei telecomenzi practice. Mai exact, un sistem de incalzire cu utilizare facila, ce nu mai presupune incarcarea clasica, ca in cazul sobelor de lemne, la prima ora a diminetii.
Printre alte avantaje ale sobelor cu peleti amintim economia in comparatie cu alti combustibili clasici. Facand comparatie cu o centrala termica pe gaz conventionala, o centrala termica pe peleti va consuma, cu un cost pentru aceeasi putere termica produsa, cu aproximativ 20-30% mai redus. Astfel, o casa bine facuta si izolata, de circa 200 de metri patrati, ar trebui sa treaca iarna, adica din luna octombrie pana in mai, cu 5 tone de peleti, o tona de peleti costand circa 150 de euro cu TVA. In conditiile in care un sac de 15kg de peleti produce cel putin 4.500Kcal/kg, el va contine minimum 67.500 Kcal, adica aproximativ echivalentul a 8 metri cubi de gaz natural sau 35kg lemne la 25% umiditate, cu un cost estimativ lunar pe timp de iarna, pentru suprafata mentionata, de 500 de lei.
Pretul sobelor pe peleti fara sistem automat de programare incepe de la circa 4.500 de lei, pentru una cu o capacitate de 7 kW, si urca pana la un pret cel putin dublu pentru una cu o capacitate de 14 kW. Sobele cu sistem de programare sunt mai scumpe, pretul lor incepand de la 13.500 de lei.
Surse: Green-report.ro, Karmek.ro, Wikipedia.org
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: