Anemonele sunt flori rustice, delicate ce vor oferi fiecarei gradini un rafinament aparte. Anemona mai este numita si Floarea vantului sau Floarea Pastelui si este originara din zonele mediteraneene muntoase. Sunt plante perene ale caror diferite soiuri pot fi plantate si la soare, si la umbra si infloresc de primavara pana toamna, intr-o varietate de culori, de la alb, roz si violet lavanda, la rosu, albastru si mov. Va prezentam cele mai cunoscute si mai cultivate soiuri de anemone si ingrijirea lor pentru o gradina plina de culoare si eleganta.
Anemona coronaria
Are flori rosii, albe, albastre, roz si mov, ce infloresc pe o tulpina de 15 – 30 de cm. Cunoscute sunt tipurile De Caen, cu flori simple, si St. Brigid, cu flori duble sau semiduble. Infloreste in aprilie – iunie si poate fi plantata la soare sau umbra slaba.
Anemona blanda
Face flori predominant bleu, dar si albe sau roz, de tipul margaretelor. Infloreste de la sfarsitul lui februarie pana la sfarsitul lui aprilie. Este o planta adaptata pentru sol uscat si insorit.
Anemona japonica
Creste inalta, de circa 1 metru, si face flori predominant albe sau roz, de la sfarsitul lunii august. Prefera solul semiumbrit, bogat in substante nutritive.
Anemona nemrosa
Este o planta iubitoare de locuri umbroase ce creste in covor si face flori delicate albe sau de culoarea lavandei. Soiul poate provoca iritatii ale pielii.
Anemona pavonina
Creste inalta de 20 – 25 cm si are flori solitare roz, rosii sau mov.
Soiuri de anemone si ingrijirea lor
Anemonele se planteaza primavara sau toamna, in cel din urma caz asigurandu-se o inflorire mai timpurie. Pe perioada iernii, pot fi protejate de ger cu un strat de frunze uscate, rumegus, paie, care se indeparteaza primavara.
Se sadesc bulbii dupa ce au fost tinuti la inmuiat intr-un vas cu apa calduta timp de cateva ore. In general, anemonele prefera locurile semi-umbrite, avand nevoie de soare doar o parte din zi. Udarea se face moderat si mai des vara, asteptand insa uscarea solului la suprafata intre doua udari. Solul trebuie sa fie reavan, bine drenat si bogat in substante nutritive, cu un pH neutru sau usor acid. Pot fi aplicate ingrasaminte lichide o data pe luna.
Anemonele pot gazdui spori care provoaca rugina prunului, astfel ca nu se recomanda plantarea lor pe langa pruni, piersici, nectarini, caisi, ciresi sau migdali.
Vedeti si alte flori perene cu care va puteti amenaja frumos si practic gradina.
Surse: horticultorul.ro, fundesign.ro, practic-idei.ro
Surse foto: plant-shop.ro, finegardening.com, cocopot.es, alsdig.wordpress.com, srgc.net, liliumaquae.com, bakker.com, tripadvisor.co.uk, groworganic.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: