Ciresul este crescut pentru fructe, dar poate fi si un arbore decorativ intr-o gradina, datorita florilor sale superbe. In Romania se cultiva atat soiuri de ciresi romanesti, cat si straine, adaptate conditiilor climatice si solului zonei. Totusi, pentru inființarea unei livezi, specialistii recomanda sa optati mai ales pentru soiurile autohtone. Va prezentam cateva, cu caracteristici diverse, dintre care puteti alege pentru a va face livada sau doar pentru a avea acest pom in curte.
Ciresul creste si rodeste bine in zonele cu temperatura medie anuala de 9,0 – 10,5 grade Celsius. Pomii suporta greu caldurile inabusitoare din vara, mai ales cand acestea sunt insotite si de insuficienta apei in sol, in stepa si silvostepa, necesitand irigatii. Fata de ger se comporta mai bine decat piersicul si caisul, dar mai slab decat visinul, prunul, parul si marul, temperatura critica fiind -27 grade Celsius.
Majoritatea soiurilor incep sa rodeasca din anul 5 de la plantare.
Soiuri de ciresi romanesti. Ponoare
Este un soi foarte productiv, cu fructe de marime mijlocie (in medie 6,5 grame), rosii, cu un gust dulce-acrisor. Pomul are vigoare mare, coroana larg piramidala, si rodeste preponderent in mai, fructele maturandu-se in prima decada a lunii iunie.
Soiuri de ciresi romanesti. Cerna
Ciresul Cerna are fructe mari, cu piele rosie stralucitoare, pulpa rosie semipietroasa si gust echilibrat. Fructele pot fi culese la mijlocul lunii iunie.
Soiuri de ciresi romanesti. Rubin
Este un soi cu mare capacitate de fructificare, fructul mare (greutate medie de 7,5 gr) de culoare rosu-rubiniu stralucitor, pulpa pietroasa, foarte bun pentru masa. Se matureaza la sfarsitul lunii iunie.
Uriasele de Bistrita
Este un soi foarte viguros, cu fructe foarte mari, de culoare rosie. Pulpa este pietroasa, suculenta, iar gustul duce, putin acidulat. Fructele pot fi culese in prima jumatate a lunii iulie.
Soiuri de ciresi romanesti. Boambe de Cotnari
Soiul Boambe de Cotnari este considerat cel mai valoros soi de cires dintre toate soiurile autohtone, pentru ca produce abundent si constant. Fructul este mare (7 – 10 gr), cu pielita de culoare galben aurie, cu pete roz rosietice pe o mare parte din suprafata. Pulpa este pietroasa, galbuie, dulce si armonios acidulata si neaderenta la sambure. Fructele se culeg in ultima decada a lunii iunie.
Soiuri de ciresi romanesti. Cetatuia
Omologat recent de cercetatorii de la statiunea pomicola de la Iasi, Cetatuia poate fi si el considerat cel mai profitabil soi romanesc de cires. Fructele se coc in luna mai si sunt mari, cu o greutate medie de 7,5 gr. Au o culoare rosu inchis spre negru la maturitate, pulpa semipietroasa, aproape crocantă, suculenta, si gust placut, potrivit de dulce, usor acidulat.
Soiuri de ciresi romanesti. Amar de Maxut
Soi de vigoare mijolocie cu coroana globuloasa si fructul mediu spre mare de culoare neagra, pulpa intens colorata, cu gust amar foarte placut.
Este ideal pentru dulceata de cirese amare.
Soiuri de ciresi romanesti. Amar de Galata (bicolor)
Produce fructe mai mari (7 – 8 gr), de culoare galben-roz, cu pulpa galben-albicioasa, semipietroasa si cu gust intens amar.
Surse: agrointel.ro, gazetadeagricultura.info, pomifructiferibt.ro, adevarul.ro
Surse foto: pomifructiferibt.ro, pepinierakulcsar.ro, stiriagricole.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: