Merele ca si alte fructe crescute la noi sunt apreciate pentru gustul mai natural. Popularul soi american Ionatan crescut la Voinesti ii face invidiosi pe pomicultorii din Polonia sau Ungaria. Nu avem insa numai conditii foarte bune de crestere a pomilor si pastrare a fructelor astfel incat sa se coaca natural, ci si soiuri create de cercetatori romani. Va prezentam cinci soiuri de meri romanesti raspandite in aproape toate zonele tarii.
Soiuri de meri romanesti. Radaseni
Soiul a fost obtinut din polenizarea libera a soiului Ionatan si este raspandit in nordul Moldovei.
Pomul este semiviguros, cu coroana sferica. Intra pe rod in anul 4 de la plantare, produce mult si rezista mai bine la rapan si fainare, comparativ cu Ionatanul.
Fructul este de marime mijlocie sau supramijlocie (140-190 g), de forma sferic-turtita, cu pielita galbena, acoperita cu rosu carmin, pulpa galbena crocanta, suculenta, cu gust armonios, echilibrat.
Epoca de maturare: septembrie – noiembrie.
Soiuri de meri romanesti. Frumos de Voinesti
Obtinut din incrucisarea soiurilor Ionatan si Frumos de Boskoop, este raspandit in partea de sud a tarii, pe dealurile subcarpatice meridionale.
Pomul creste viguros in pepiniera si moderat spre viguros in livada. Coroana este globuloasa, relativ deasa. Intra pe rod in anul 3 de la plantare si asigura productii mari, constante, an de an.
Fructul este de marime mijlocie, avand greutatea medie de 150-170 g, forma sferica sau sferic turtita. Culoarea de fond este galben peste care se suprapune o culoare rosie-portocalie pana la rosie – corai aproape pe tot fructul. Pielita este subtire, fina, elastica, unsuroasa, cu luciu intens care accentueaza aspectul placut al fructului. Pulpa este crocanta, fondanta, cu structura fina, de culoare alb-crem, suculenta cu gust dulce, placut si cu aroma fina.
Epoca de coacere: din octombrie pana in decembrie, cu optimum de calitati in luna noiembrie.
Soiuri de meri romanesti. Rosu Stettin
Rosu de Stettin este pomul care nu numai ca iti va oferi fructe minunate toata viata ta, daca il ingrijesti corect, dar il poti lasa mostenire copiilor tai, pentru ca atinge venarabila varsta de 70-90 de ani.
Creste viguros in conditii favorabile de clima si sol, atingand dimensiuni mari. Cel mai bine o duce in soluri reavene, adanci, fara exces de apa si altitudini maxime de 600-650 m. Este rezistent la ger, dar sensibil la rapan, fainare si cancer, mai ales in locurile cu apa stagnanta.
Marimea fructului este mijlocie, cu greutatea medie de 150 g. Forma este sferica, foarte regulata, cu suprafata neteda, iar culoarea de fond verde, galbuie la maturitate, si acoperita aproape in intregime de un rosu-zmeuriu pe partea expusa la soare.
Soiuri de meri romanesti. Sovari Nobil
Sovari Nobil este un soi raspandit mai mult in partea de nord si vest a Transilvaniei. Da productii mari si are o durata de viata de 90-100 de ani.
Desi intra pe rod destul de tarziu (8-10 ani), pomii sunt vigurosi, formeaza coroana globuloasa si rodesc mai mult pe tepuse. Infloresc tarziu, asa ca scapa de efectul brumelor tarzii de primavara.
Fructele sunt mijlocii sau mari, sferice sau sferic-turtite, rezistente la transport si pastrare.
Pielita are culoarea de baza verde-galbuie, pana la galbena ca ceara, se acopera pe cea mai mare parte cu rosu-violaceu, peste care se suprapun dungi de un rosu mai intens.
Pulpa galben-verzuie este suculenta, cu gust dulce-acidulat si aroma destul de intensa. Este un soi rezistent la seceta si ger, de asemenea la boli si daunatori.
Soiuri de meri romanesti. Patul
Patul este considerat cel mai bun soi autohton, este originar din Valea Muresului si raspandit mai mult in Transilvania.
Numele ii vine de la modul de pastrare practicat in vechime: in fanul din patul. Se recolteaza in octombrie si se poate consuma pana in aprilie-mai anul urmator.
Pomul are o crestere viguroasa, este rezistent la ger si da productii ridicate. Fructul se pare ca este foarte cautat de catre diabetici, avand proportia optima intre zaharuri si aciditate recomandata acestora.
Marimea fructului este mijlocie, forma sferica, usor turtita, iar culoarea variaza de la verde-galbui pana la galben-pai. Pulpa este alba sau alba-verzuie, foarte suculenta, cu gust dulce-acidulat si aroma discreta.
Cititi AICI si despre cele mai populare soiuri romanesti de ciresi.
Surse: pom-fructifer.ro, sporulcasei.ro. agrointel.ro
Surse foto: pom-fructifer.ro, sporulcasei.ro, turism.bzi.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: