Una dintre cele mai apreciate bauturi din lume, vinul e recunoscut atat pentru beneficiile sale asupra sanatatii, prin numarul mare de antioxidanti, cat si pentru gustul sau imbogatit de arome fructate sau lemnoase. Daca aveti o suprafata apreciabila pe care sa o alocati viei in curtea dumneavoastra si sunteti amator de vin de tara toamna, nu strica sa va documentati privind diferitele soiuri de struguri pentru vin autohtone pe care le-ati putea cultiva.
O importanta premisa a calitatii si originalitatii vinurilor romanesti este cea a soiurilor care stau la baza producerii lor.
Din sortimentul viticol al Romaniei fac parte cateva soiuri autohtone valoroase:
- pentru. vinuri albe: Grasa de Cotnari, Feteasca alba, Feteasca regala, Galbena de Odobesti;
- pentru vinuri rosii: Babeasca neagra, Feteasca neagra;
- pentru vinuri aromate: Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin.
Soiuri de struguri pentru vin autohtone. Rosii
Feteasca neagra
Ne-a insotit istoria de-a lungul mileniilor si continua sa fie un vin surprinzator. Oenologi francezi celebri au sustinut ca, daca se va reusi controlul taninurilor, uneori prea agresive, Feteasca neagra se poate bate cu orice vin rosu, indiferent de numele acestuia.
Se cultiva in partea de sud a Moldovei (Vrancea, Vaslui, Galati), in Muntenia, in zona Dealu Mare (Prahova) si in Stefanesti (Arges).
Feteasca neagra e, in continuare, unul dintre cele mai baute vinuri din Romania. Este un vin sec (rar demisec) are o tarie de 12-12,5 grade, e rosu intens cu nuante de rubin, iar aroma e absolut speciala, de coacaze negre.
Babeasca neagra
Este celalalt batran al vinurilor romanesti. De gasit in sudul Moldovei, Babeasca e un soi inferior fata de Feteasca, mai degraba un vin de consum curent, taria alcoolica fiind de 10-11 grade. Pastreaza caracteristica fructozitatii intalnita la Feteasca, dar e mult mai lejer.
Negrul de Dragasani
Frate bun cu Novacul, se produce in zona deluroasa a Munteniei, la Valcea, la Dealu Mare etc. Exista cercetatori care sustin ca din cele doua soiuri inrudite se poate scoate un vin de calitate excelenta, dar mai trebuie lucrat in crame pentru rafinarea aromelor.
Soiuri de struguri pentru vin autohtone. Albe
Feteasca alba
Este un vechi soi romanesc, prezent de foarte mult timp in cultura si bine adaptat conditiilor de clima din podgoriile tarii noastre. Este soiul care detine in viticultura romaneasca cele mai mari suprafete (peste 23.000 hectare). Datorita valorii sale, se cultiva in majoritatea podgoriilor, mai ales in cele din Moldova si Transilvania. Produce vinuri seci sau demiseci, cu continut echilibrat in alcool (tarie 11,5 – 12 grade) si aciditate, caracterizate prin mare finete.
Grasa de Cotnari
E un alt soi de vin legendar romanesc. Exista teoria ca ar fi inrudit prin originu cu soiul Furmint din care se produce vinul de Tokay. Fascinant la Grasa e ca se obtine din strugurii culesi stafiditi si atacati de mucegai nobil, e dulce si se vinifica separat sau in amestec cu Feteasca alba, Tamaioasa si Francusa. Desi dulci, vinurile sunt tari, 12-12,5 grade, cu o culoare galben-aurie, uneori cu tente verzui.
Feteasca regala
E un vin tanar, obtinut secolul trecut din incrucisarea dintre Feteasca alba si Grasa. E plantata pretutindeni si da un vin sec ceva mai slab decat Feteasca alba.
Tamaioasa romaneasca
E un alt soi batran, care ne-a insotit de-a lungul secolelor. Aroma sa de flori de camp si miere impresioneaza orice cunoscator, chit ca dulceata nu-i atrage pe toti.
Surse: vitis-metamorfosis.com, winetaste.ro, cramahistria.ro
Sursa foto: cramahistria.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: