Vinetele sunt originare din India, iar in Romania au inceput sa fie cultivate pe arii extinse dupa Primul Razboi Mondial. Fructele sunt folosite pentru prepararea mai multor mancaruri din bucataria locala: salata de vinete, zacusca, musaca, ghiveci etc. Va prezentam soiuri de vinete romanesti de calitate si cu productivitate ridicata.
Daca va doriti sa cultivati vinete, este bine sa stiti ca aceste plante au nevoie de multa apa si ideal ar trebui sa aveti un sistem de irigatie. Pot fi plantate in sera, solar, gradina sau in camp. Rezista foarte bine la temperaturi ridicate, chiar si de 40 de grade Celsius, in schimb nu suporta frigul. La temperaturi sub 3 grade Celsius, vinetele mor.
Cel mai des intâlnit soi romanesc de vinete este Luiza, urmat indeaproape de Dragaica.
Soiuri de vinete romanesti. Luiza
Soiul de patlagele vinete Luiza, cel mai raspandit in Romania, ofera numeroase avantaje atat marilor producatori, cat si celor amatori. Rata de productivitate este foarta atractiva pentru oricine, 40-50 t/ha, o singura planta producand pana la 10 fructe. Aceasta cultura este foarte bine adaptata conditiilor de mediu din Romania si o poti dezvolta prin rasad in camp sau in spatii protejate, solarii sau sere. Trebuie sa fiti atenti la caldura si lumina, temperatura optima de germinare este de destul de ridicata, 20-28 grade Celsius.
Este un soi semitimpuriu, cu fructe colorate violet foarte inchis (negru), cu luciu persistent, ovoid-alungite, de 250-300 de grame. Pulpa alba cu gust placut.
Soiuri de vinete romanesti. Dragaica
Soiul de patlagele vinete Dragaica se preteaza cultivarii pe teritoriul Romaniei atat in camp, cat si in solarii. Prezinta un comportament foarte bun fata de boli si daunatori. In testarile facute la Institutul de la Buzau, s-au obtinut productii de 51 tone/hectar.
Este un soi timpuriu, cu fructe colorate violet-inchis, foarte lucioase, in greutate de 300 de grame. Pulpa are culoare alb-galbuie, textura fina si gust placut.
Soiuri de vinete romanesti. Zaraza
Este un soi tolerant la bolile specifice ce poate fi cultivat cu usurinta in gospodarii. Face fructe cilindrice, usor piriforme, cu lungime medie de 19-20 cm, diametru median mare, 7,5 – 8 cm, greutate medie a fructelor de 450 g si potential de productie de 45-50 t/ha.
Soiuri de vinete romanesti. Belona
Aparut mai recent, soiul Belona produce vinete albe, acum la mare cautare pe piata din Romania. Acestea sunt ovoide-alungite, de 250-300 de grame, cu toleranta la mana si verticilioza. Soiul poate fi cultivat si in camp, si in solarii.
Surse: adevarul.ro, agrointel.ro, scdlbuzau.ro, cartiagricole.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: