Utilarea casei presupune consum de energie pe toate planurile, fie ca vorbim de furnizarea apei curente in afara retelei, de canalizare si drenaj sau de incalzire. Iata cum poti face economii cu echipamente care consuma mai putin.
Pompa pentru incalzirea casei
Fiindca pretul gazului tot creste, ideea utilizarii energiei termice obtinute din energie regenerabila este tot mai atragatoare. Datorita economiei considerabile de energie electrica, fiabilitatii ridicate, cheltuielilor de service reduse ca si avantajelor ecologice, incalzirea cu aceste pompe de caldura este o solutie din ce in ce mai raspandita.
Iata avantajele folosirii pompelor de caldura, atat pentru incalzire, cat si pentru racire:
– existenta unor surse gratuite de caldura de tipul: aer (aerul exterior sau aerul evacuat prin instalatiile de ventilare), apa (apa de suprafata, apa freatica, apa calda uzata evacuata prin instalatiile de canalizare, ape geotermale) si sol
– posibilitatea utilizarii aceleiasi instalatii, printr-o simpla inversare a ciclului, pentru racire in anotimpul calduros
– superioritatea sistemelor care utilizeaza pompe de caldura, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere al protectiei mediului inconjurator prin reducerea semnificativa a emisiilor de CO2
– circuitul geotermal se gaseste in pamant, la adapost de conditii climatice si vandalism
– inlaturarea inconvenientelor provocate de utilizarea combustibililor clasici (transport, stocare, poluare)
– se utilizeaza numai echipamente silentioase
– sistemele geotermale se adapteaza practic oricarui tip de cladire, mare sau mica
– nu este necesara utilizarea cosurilor de fum
– avand in vedere ca nu se foloseste flacara deschisa, nu exista pericol de explozie
Dezavantaje si riscuri:
– necesita un debit relativ mare de apa
– capacitatea limitata de functionare pe timp de inghet; in aceasta perioada incalzirea se obtine cu ajutorul unui incalzitor cu rezistenta electrica – consumator de energie electrica
– calitatea apei freatice (sedimente sau saruri dizolvate peste limitele admise de producatorii de pompe de caldura)
– la debite mari de apa sunt antrenate si cantitati relativ mari de sedimente care pot colmata putul de injectie
Pompele submersibile
Asigurarea apei curente in zone unde nu exista retea de apa, drenajul apelor pluviale si pomparea apelor reziduale, toate pot fi realizate folosind astfel de pompe submersibile.
Iata de ce , pentru a scoate apa, o pompa submersibila este mai buna decat un hidrofor
1. Un hidrofor complet echipat poate aspira de la maxim 8 metri si este cel mai des utilizat pentru sursele de apa de mica adancime. Dar pompele submersibile pot functiona eficient, indiferent de adancimea apei. Forma cilindrica si lunga a pompei este ideala, deoarece se potriveste cu forma putului iar componentele ei o fac sa fie foarte eficienta.
2. Economisesti timp cu o pompa submersibila de apa pentru ca este autoamorsanta. Daca folosesti un hidrofor, acesta trebuie amorsat ca sa traga apa la inceput si aceasta sarcina poate fi destul de complicata. La pompa submersibila functionarea este continua imediat dupa ce a fost bagata in apa.
3. O pompa submersibila face cu pana la 30% mai multa presiune decat un hidrofor, adica se poate face economie de energie. De asemenea din moment ce este montata la partea de jos a fantanii, pompa submersibila nu trebuie sa se lupte impotriva gravitatiei si presiunii atmosferice, avand o treaba mai usoara de facut doar pentru impingerea coloanei de apa.
4. Pompa submersibila pentru alimentare cu apa, este facuta dintr-un motor sigilat si un corp de pompa. Ea nu are nevoie de intretinere si iti permite sa faci economie de bani. La pompele hidrofor motorul nu este sigilat astfel incat este sensibil la coroziune sau alte daune.
Surse: ghidelectric.wordpress.com, naturenergy.ro, blogdeinstalatii.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: