Mucegaiul reprezinta o problemă des întâlnită în casele oamenilor, fiind destul de greu de îndepărtat. De asemenea, în ciuda încercărilor de a menține curățenia din casă, șansele ca acesta să reapară sunt foarte mari. De aceea, în acest articol veți afla care sunt câteva dintre cauzele apariției și câteva soluții pentru mucegaiul din casă.
Soluții pentru mucegaiul din casă
Mucegaiurile sunt ciuperci foarte mici, de mărimi microscopice, care se înmulțesc prin spori. Acestea apar sub formă de pete negre sau verzui pe pereți. Acestea apar în special în zonele cu umiditate ridicată.
Dintre cele mai des întâlnite tipuri de mucegaiuri care apar în locuințe se numără Cladosporium, Penicillium, Alternaria și Aspergillus.
Principala cauză a apariției mucegaiului este umiditatea ridicată. Așadar mucegaiul apare de obicei în încăperile unde se gătește, unde sunt eliberați aburi în mod constant. Baia și bucătăria sunt încăperile cele mai predispuse la apariția mucegaiului.
Totuși, acesta poate apărea și în dormitor, în sufragerie, în poduri, beciuri sau în garaj.
Mediile calde și umede sunt perfecte pentru dezvoltarea mucegaiului. Formarea condensului, cauzată de izolarea făcută greșit sau datorită activităților casnice zilnice, poate fi o altă cauză.
De asemenea, o hidroizolație efectuată cu materiale de calitate inferioară pot cauza infiltrații de apă în pereții interiori, favorizând mucegăirea acestora, însă și lipsa aerisirii unei camere poate fi o altă cauză.
Cum putem depista mucegaiul acolo unde nu e vizibil?
De cele mai multe ori, mucegaiul apare în locuri foarte dificil de observat: după mobilier, sub parchet, sub mochete, etc.
Mucegaiul poate apărea chiar și în spatele tapetului de pe pereți, în special dacă locuința nu este izolată termic.
Cel mai evident semn al prezenței mucegaiului este mirosul specific de pământ umed, sau un miros deranjant de stătut. Cel mai ușor putem simți acest miros atunci când intrăm în casă după ce petrecem timp în aer liber.
Alte semne care pot indica faptul că anumite zone din casă ne sunt afectate de mucegai sunt reacțiile alergice. Printre reacțiile alergice cauzate de prezența mucegaiului în casă se numără: secrețiile nazale, tuse și strănut, iritații în gât sau apăsare în piept, usturimi la nivelul ochilor, dureri de cap, iritații la nivelul pielii.
Soluții pentru mucegaiul din casă
Pentru a putea preveni apariția mucegaiului pe pereții din locuința proprie, este bine să fim atenți la câteva lucruri care pot încuraja apariția acestuia.
În primul rând, camerele trebuie să fie bine aerisite de cel puțin două ori pe zi. Încercați pe cât posibil să evitați să ridicați nivelul de umiditate din aer. Așadar, nu uscați hainele în casă.
De asemenea, evitați să folosiți covoare textile pentru podeaua din baie. Tot legat de baie, este bine ca după ce faceți duș sau baie să deschideți fereastra și să lăsați și lumina aprinsă câteva minute. Întunericul este un alt factor care încurajează dezvoltarea mucegaiului pe pereți.
Bucătăria trebuie să fie bine curățată, în special când vine vorba de petele de ulei, deoarece acestea favorizează apariția mucegaiului. De asemenea, atunci când gătiți este bine să folosiți hota sau să deschideți fereastra pentru a evita condensul.
E important ca în locuințele cu un nivel mai ridicat de umiditate să folosiți un dezumidificator pentru a controla umiditatea.
Cum combatem mucegaiul din casă
Putem combate mucegaiul cu diferite soluții, atât chimice și cu soluții făcute în casă. Putem face o soluție cu câteva ingrediente pe care le avem în casă: 100 ml oțet, 100 ml apă, 10 ml apă oxigenată, suc de la o lămâie și două linguri de bicarbonat de sodiu. Aceasta va fi amestecată și pusă într-un recipient cu pulverizator. Zona afectată va fi stropită cu acest amestec.
Totuși, în cazul în care avem a face cu o formă de mucegai mai încăpățânată și mai răspândită în casă, este ideal să folosim soluții chimice. Este indicat ca aceste soluții să fie folosite cu grijă: să folosiți ochelari, mască și mănuși, pentru a evita anumite iritații cauzate de aceste soluții.
Totodată, camera în care s-a folosit soluția anti-mucegai trebuie aerisită bine.
Surse: csid.ro, alecoair.ro