Peste jumatate (55%) dintre parintii elevilor romani doresc revenirea la cursurile fata in fata, arata un studiu realizat de Ministerul Educatiei impreuna cu o agentie de cercetare de piata.
Parintii considera ca desfasurarea cursurilor fata in fata este relativ adecvata pentru copiii lor (4,6 puncte din 7) si o considera cea mai adecvata, in comparatie cu varianta mixta sau cea la distanta, potrivit Agerpres.
Principala ingrijorare a parintilor se leaga de neatentia copiilor fata de regulile de distantare fizica si igiena (mai mult de 6 din 10 parinti), dar si de faptul ca unii parinti si-ar putea trimite copiii la scoala chiar daca prezinta simptome.
Pe locul al doilea in optiunile parintilor se afla varianta mixta, in care copiii alterneaza invatarea la distanta cu scoala traditionala. Aceasta varianta este preferata de aproape o treime (31%) dintre parinti, in special, pentru elevii din ciclurile gimnazial si liceal, precum si pentru cei care locuiesc in orasele mari si foarte mari ale tarii.
14% pentru online
Doar 14% dintre parinti au optat pentru cea de-a treia varianta de desfasurare a cursurilor in noul an scolar, respectiv continuarea cursurilor exclusiv online, asa cum s-a intamplat in timpul starii de urgenta.
Conform opiniei parintilor, aceasta varianta este si cel mai putin adecvata pentru copiii lor (2,7 puncte din 7). Parintii elevilor de gimnaziu si din clasele mai mici tind totusi sa accepte mai usor aceasta forma de desfasurare a cursurilor, comparativ cu cei din clasele de liceu.
Ce probleme apar cand copiii invata de acasa
Printre neajunsurile cursurilor online, parintii au reclamat absenta socializarii (65% dintre respondenti) si timpul prelungit petrecut de copii in fata calculatorului (58%). In plus, parintii se plang de dificultatea asimilarii informatiilor predate in cadrul cursurilor la distanta (62%) ori de faptul ca elevilor le lipseste concentrarea (54%), neavand un program clar si o anumita rutina de invatare (52%).
Studiul a fost realizat in perioada 26 iulie – 3 august 2020 de catre MKOR Consulting in parteneriat cu Unitatea de Cercetare in Educatie din cadrul Centrului National de Politici si Evaluare in Educatie, pe un esantion de 1.067 de respondenti.
Intr-un inteviu recent, Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, se pronunta categoric pentru inceperea cursurilor cu prezenta elevilor in clase. „Pe masura ce te protejezi, creierul accentueaza pericolul. Daca ne uitam la cercetarile stiintifice, vedem ca expunerea este calea de a scapa de frica. Cu masuri de siguranta, dar daca copiii intra la clasa, atunci se va reduce frica. Prin expunere repetata se va reduce frica”, explica Miclea.
Cititi si: Scoala in pandemie. Acasa sau in clasa?