Cati romani ar fi dispusi sa isi administreze un vaccin omologat contra COVID-19 si cati cred ca virusul Sars-Cov-2 este mai putin periculos decat se crede? Raspunsurile la aceste intrebari apar in cel mai recent sondaj IRES.
Peste 4 romani din 10 (44%) ar fi dispusi sa se vaccineze impotriva COVID – 19 odata ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun ca nu s-ar vaccina sub nicio forma. Asta arata sondajul IRES, realizat in perioada 13-14 mai, pe un esantion de 1027 de persoane adulte. Pe de alta parte, 6 din 10 romani ar fi dispusi sa se testeze in schimbul primirii unui „pasaport de imunitate”, iar 37% resping categoric aceasta idee.
Aproape jumatate dintre romani cred ca virusul SARS-CoV2 este mai putin periculos pe cat se crede, in timp ce 1 din 5 romani apreciaza ca este chiar mai periculos. In acest context, jumatate dintre romani comnsidera ca statul a ascuns informatii importante in aceasta criza si acelasi procent apreciaza ca statul si presa au avut o intelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informatii cu privire la COVID–19. Este si motivul pentru care doar o treime mai vad in autoritati un partener de incredere.
Ce ne-a lipsit in starea de urgenta
Cei de la IRES au vrut sa afle si care este lucrul cel mai de pret care ne-a lipsit in cele doua luni de stare de urgenta. Concluzia era de asteptat: apropierea celor dragi.
Pentru un sfert dintre respondenti drepturile si libertatile sunt cele care au lipsit cel mai mult in aceasta perioada, pentru 13% dintre participantii la studiu au fost calatoriile si vacantele, iar 1 din 10 romani declara ca i-a lipsit cel mai mult socializarea.
Apropierea celor dragi a lipsit, in aceasta perioada, in proportii mai ridicate varstnicilor, persoanelor cu educatie scazuta, celor care locuiesc in mediul rural, dar si votantilor PSD. Lipsa drepturilor si libertatilor a fost resimtita mai acut de catre barbati, de persoanele cu varsta de pana in 50 de ani si de cei care locuiesc in regiunea Moldovei.
Principalele lectii invatate
Aproape 1 din 5 romani spun ca principala lectie invatata pe perioada crizei generata de pandemia de COVID – 19 este importanta igienei. 10% dintre participantii la studiu declara ca au consientizat importanta celor dragi, 9% vorbesc despre importanta sanatatii, iar 7% despre importanta respectarii indicatiilor autoritatilor si responsabilitate.
Varstnicii, persoanele din rural si cei cu educatie scazuta, alaturi de votantii PNL, sunt mai optimisti in privinta sanselor ca lucrurile sa revina la normal pana in iunie, in timp ce tinerii intre 18 si 35 de ani sunt mai pesimisti cu privire la acest aspect.
Interesant este ca 8 din 10 respondenti au declarat ca ar renunta la drepturile si libertatile lor pentru a ramane in siguranta intr-o situatie de criza similara celei generate de virusul SARS-CoV-2. Mai dispusi sa renunte la drepturile si libertatile lor sunt respondentii intre 51 si 65 de ani, femeile, cei cu educatie scazuta si persoanele care locuiesc in mediul rural.
Cititi si: Vaccinul contra COVID-19, testat pe oameni. Ce spun primii voluntari
Cititi si: Controversa „vaccinului romanesc contra COVID-19”. Reactia celui care l-a testat