Dupa cum ne spune insasi denumirea sa, sporul casei, cunoscuta si sub denumirea de Impatiens, Nu-ma-atinge sau Lisa cea harnica, este o floare care, pe langa bogatia sa cromatica, ne poarta si noroc si ne deschide drumul spre propasire materiala. Este o planta usor de ingrijit, rezistenta, de altfel considerata printre cele mai dure flori de gradina, capabila sa se adapteze oricarui climat. Aflam mai multe despre sporul casei – sfaturi de ingrijire, in urmatorul material, punctand informatii utile.
Floarea face parte dintr-o familie de circa 800 de specii care traiesc in regiuni tropicale si temperate. Planta care, potrivit traditiei populara, aduce bucurie si rod in casa, infloreste de primavara pana toamna si iubeste locurile umbrite si umede. Este foarte usor de cultivat si intretinut, din acest motiv fiind o optiune predilecta pentru decoararea balcoanelor si a teraselor.
Este o planta de dimensiune mica, crescand pana la 50-60 de cm inaltime, care infloreste intr-o varietate de culori – alb, rosu, roz, violet, portocaliu si diferite alte combinatii intre acestea. Se planteaza intr-un ghiveci de aproximativ 15-20 cm inaltime. Prefera locurile umbroase si pamant de buna calitate (amestesc de turba cu humus si pamant de gradina), usor drenabil. In perioada de crestere, varfurile trebuie scurtate, pentru a asigura inflorirea continua.
Sporul casei are nevoie de temperaturi de 18-20 de grade Celsius in timpul sezonului cald. De asemenea, plantele de Impatiens trebuie tinute in locuri cu semiunbra (razele soarelui sa fie prezente doar cateva ore pe zi). Pamantul trebuie mentinut in permanenta bine umezit, fara a exagera insa pentru ca radacinile pot putrezi foarte usor. In egala masura, in sezonul cald, planta poate fi victima a daunatorilor, din acest motiv specialistii recomanda sa va procurati solutii impotriva acestora de la magazinele specializate. Impotriva acarienilor puteti lupta pulverizand apa peste planta.
Cat priveste iarna, plantele de Impatiens se pastreaza in locuri cu lumina intensa, la temperaturi de 13-15 grade Celsius si se uda mai rar. Pamantul trebuie sa fie afanat perioadic, fara ranirea radacinilor, pentru ca planta de Impatiens are nevoie de un bun drenaj. pH-ul recomandat al solului este de 6-6,5.
Daca vreti sa o plantati in alte ghivece, este de ajuns sa folositi butasi, obtinuti prin taierea varfurilor de lastari. Acestia trebuie plantati in ghivece cu turba cu textura fina, la o temperatura cuprinsa intre 22 si 24 de grade si intr-un spatiu cu o umiditate ridicata. Dupa 2 saptamani, varfurile butasilor inradacinati pot fi taiate pentru a stimula ramificarea plantei.
Daca o plantati in gradina, pastrati o distanta de cel putin 20 de cm intre rasaduri astfel incat planta sa se dezvolte mai mult la nivelul solului, sub aspectul unei tufe. In caz contrar, ea se dezvolta in plan vertical.
Surse: Agroland.ro, Fabricadeplante.ro, Almanac.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: