Duritatea apei este o problema comuna in Romania. Astfel, cei mai multi dintre noi alegem sa consumam apa imbuteliata si folosim apa de la robinet doar pentru uz casnic. Insa, din pacate, exista foarte multe neplaceri provocate de apa dura. In randurile de mai jos, vedem cum ne afecteaza acest aspect, dar si cum putem remedia problema, cu ajutorul unei statii de dedurizare:
Statie de dedurizare: neplacerile provocate de apa dura
Pe scurt, duritatea apei este data de continutul de calciu, magneziu, fier, dar si alte minerale care se regasesc in apa. Duritatea se exprima in grade de duritate, in prezent existand 3 sisteme de notare – 1 grad german = 1,785 grade franceze = 1,25 grade engleze. In Romania, exprimarea duritatii se face in grade germane.
Acum ca am vazut cum se calculeaza duritatea apei, trecem in revisa cateva dintre neplacerile cauzate de apa dura:
- pete albe pe vesela;
- gust neplacut;
- depuneri pe instalatiile sanitare, infundarea tevilor, afectarea cazanelor cu abur;
- defectiuni la masinile de spalat, espressoare de cafea, masini de gheata, masina de calcat, centrala termica, boiler etc;
- cresterea consumului de detergenti si materialelor de curatare, pete galbene pe haine;
- pe langa asta, mentionam ca este un izolator termic foarte puternic, ceea ce duce la o crestere a costurilor de energie.
Statie de dedurizare: ce este si cum functioneaza
Dedurizarea este procesul care permite eliminarea calciului si a magneziului din apa. Asa cum am vazut mai sus, acestea, impreuna cu prezenta bicarbonatilor, sunt principala cauza a depunerilor in interiorul instalatiilor termice sau electrocasnicelor. Pentru a rezolva aceste probleme cauzate de apa dura, este recomandata montarea unei statii dedurizare, cunoscuta si sub numele de dedurizator.
Cum functioneaza
Calciu si magneziu prezent in apa au o sarcina electrica pozitiva. Aceasta inseamna ca aceste minerale se vor lipi de bilutele de rasina (rasina din dedurizator este in forma de bilute foarte mici), in timp ce apa dura trece prin coloana (butelia) dedurizatorului.
Ionii de sodiu (clorura de sodiu) au, de asemenea, sarcina electrica pozitiva, dar nu sunt la fel de puternic incarcati precum ionii de calciu si magneziu. Cand o solutie din sarmura (apa cu sare) este introdusa in acea coloana ce contine rasina, care este deja saturata cu saruri de calciu si magneziu, se creeaza un schimb ionic si se elibereaza aceste saruri dure (calciu si magneziu), in schimbul sarurilor de sodiu (clorura de sodiu).
In functionarea normala a dedurizatorului, apa dura intra in coloana cu rasina, iar ionii de calciu si magneziu se lipesc de margelele din rasina, inlocuind ionii de sodiu. Clorura de sodiu este eliberata in apa. Odata ce rasina este saturata cu calciu si magneziu, statia de dedurizare intra in faza de regenerare (cele mai multe dedurizatoare au un sistem de regenerare si functionare automat).
Atunci cand alegeti o statie de dedurizare, trebuie sa tineti cont de urmatoarele lucruri: valoarea duritatii apei, volumul de apa necesar zilnic raportat la numarul de persoane din locuinta si debitul instantaneu.