Casele traditionale romanesti, indiferent de stilul arhitectonic, au avut mereu un aer aparte, un amestec perfect de elemente in care lucratura in lemn detine rolul central si care vine in simbioza perfecta cu piatra. Sunt case cu arcade, cu pridvoare superbe incadrate in balustrade, coloane si stresini din lemn care vin in diferite tipare, totul pe fundalul unor fatade spoite in alb. Vom vedea in cele ce urmeaza cateva stiluri de case romanesti, ilustrate prin constructii foarte atragatoare, adevarate opere de arta pe care tot mai multa lume le redescopera gratie frumusetii autentice.
Primul proiect este o casa de dimensiune la limita intre mica si medie, pe doua nivele si o suprafata utila de 145 de metri patrati. Este o casa care se incadreaza in stilul general de arhitectura traditionala, cu puternice elemente de iz rustic, precum pridvorul care preia rolul de terasa. Locuinta atrage prin elementele decorative lucrate in lemn: coloane, obloane si ancadramente de ferestre si lucarne. In plan, intrarea la parter este flancata pe stanga de o bucatarie care include si sala de mese si, respectiv, un living spatios pe dreapta. Un dormitor, o baie si spatiile tehnice si de depozitare completeaza acest spatiu. La etaj, trei dormitoare impart o baie si un spatiu generos de depozitare.
Al doilea exemplu este o casa in stilul neoromanesc, care preia elemente ale vechiului stil branconvenesc, adaugate formelor moderne si functionale din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Este o casa cu mansarda intinsa pe o suprafata utila de 128 de metri patrati. Accesul in casa este scos in evidenta prin pridvorul decorat si o usa ce preia anumite motive decorative de pe stalpii pridvorului. Holul de intrare creaza un prim spatiu tampon intre exterior si restul casei. Zona de living este destul de generoasa datorita lipsei de separare completa dintre el, scara si bucatarie. Bucataria este potrivita ca dimensiuni si este in conexiune directa cu camara. Terasa din spatele casei este gandit ca o deschidere a casei spre spatiul curtii. Mansarda gazduieste un dormitor matrimonial cu dressing, un dormitor pentru copii si o baie comuna, potrivit descrierii facute de arhitect.
O casa taraneasca, cu o suprafata utila de 65 de metri patrati, intra si ea pe lista noastra a caselor romanesti. Este o locuinta care atrage prin aceleasi elemente traditionale branconvenesti, precum arcade si cerdacul spatios, frumos dispuse pe un singur nivel. Pe langa camera de zi, casa taraneasca include si doua dormitoare, dispuse in colturi diferite.
La final, va prezentam cateva case in stil brancovenesc sau cu elemente de inspiratie branconveneasca, adevarate bijuterii arhitectonice care au influentat deciziv si influentele de mai tarzu. Stilul branconvenesc este unul eclectic, adica format din elemente culese din mai multe tipuri de arhitectura: baroca, renascentista, bizantina, orientala etc. Astfel de case in stil brancovenesc prezinta detalii exceptionale, insa fara a fi prea incarcate pentru ca ornamentele sunt contrabalansate de simplitatea cladirilor. Multe case brancovenesti au pridvor deschis cu arcade si coloane sau balustrade cu motive vegetale, deosebit de elegante.
Surse: Case-frumoase.ro, Modelcasa.wordpress.com, Proiectedecasa.weebly.com, Arhitect-constanta.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: