În ultimii ani s-au conturat în proiectele de design interior stiluri contemporane. Acestea fie reinterpretează stilurile arhitecturale consacrate, fie sunt derivate mai mult dintr-o filosofie de viață, în care accent se pune nu atât de mult pe reguli compoziționale ci pe crearea unei stări de bine. În orice caz, amenajările contemporane sunt conturate în jurul stilului de viață și personalității beneficiarilor.
În ediția a VI-a a albumului Lifestyle Design Interior, proiect editorial RIDA – Romanian Interior Design Association, care reunește cele mai reușite amenajări interioare rezidențiale din 2021 din România, proiectele selectate au fost creionate de arhitecți pe diverse stiluri de design de interior. Multe din aceste amenajări au rezultat din îmbinarea unor reguli și principii din mai multe limbaje stilistice, punându-se accent mai multe pe asigurarea pentru beneficiari a unui confort sporit și a unui mediu echilibrat, decât pe respectarea cu strictețe a unui singur stil de amenajare interioară.
JAPANDI
Japandi este un mix între stilul scandinav și cel japonez ce creează interioare minimaliste, dar în același timp călduroase, confortabile și primitoare, utilizând texturi și tonuri naturale. Cromatic se optează pe nuanțe neutre, dar calde, precum alb, crem și griuri. Interiorul este curat, fără distrageri vizuale. Ca și finisaje, cel mai utilizat material este lemnul, de cele mai multe ori în nuanțe deschise. Piesele de mobilier îmbină estetica minimalistă japoneză cu funcționalitatea scandinavă, într-un design liniar și simplu. Decorațiunile sunt inspirate de cele mai multe ori din arta japoneză: obiecte de iluminat din hârtie tradițională în stil origami, uși glisante din hârtie de orez, draperii subțiri diafane. În unele interioare contemporane, se optează inclusiv pentru podelele din beton, lustruite sau mate, contrabalansate însă de materiale naturale și linii simple.
Earthly Apartment – Rite
În proiectul Earthly Apartment, arhitectul Vlad Osiac a ales stilul Japandi pentru a satisface dorința beneficiarilor pentru o locuință caldă, în care să fie integrate materiale naturale și rezistente. Amenajarea îmbină astfel liniile curate și simple și spațiile aerisite specifice Scandinaviei cu elemente și principii specifice culturii nipone, precum utilizarea lemnului și crearea unei legături cu exteriorul. Cromatica este caldă, inspirată din natură și scoasă în evidență de accente de gri închis și texturi atent poziționate. Prin armonizarea spațiilor negative, dar și prin echilibrarea texturilor, a luat naștere un ambient cald, bine compus din punct de vedere estetic și funcțional.
Earthly Apartment – Rite
WABI-SABI
În „Înțelepciunea japoneză pentru o viață perfect imperfectă”, Beth Kampton povestește despre faptul că conceptul wabi-sabi își are originea în două cuvinte separate, ambele pline de valoare estetică, cu rădăcini în literatură, cultură și religie. Wabi este despre bogăție spirituală și despre găsirea frumuseții și a liniștii în simplitate, prin detașarea de lumea materială. Sabi este despre trecerea timpului, despre dezvoltarea și degradarea lucrurilor și despre modul în care fenomenul de îmbătrânire modifică vizual aceste lucruri. Ne simțim wabi-sabi atunci când intrăm în contact cu esența frumuseții autentice, naturale, austere, imperfecte. În stilul wabi-sabi relevant pentru crearea unui mediu care să ne influențeze pozitiv modul în care trăim și modul în care ne simțim este stilul fiecăruia. Tot Beth Kampton subliniază că locuința nu este o afacere perfect ordonată. Casa este astfel locul unde fiecare dintre noi își scrie povestea și își creează propria experiență.
Aesthetic Balance – Dofinteriors
În proiectul Aesthetic Balance, arhitecții de la Dofinteriors au abordat un stil de design contemporan, minimalist, cu accente din estetica japoneză wabi-sabi, introducând înțelepciunea simplității naturale în conceptul de amenajare. Paleta cromatică este dominată de culori neutre, puse în contrast prin jocul de forme și texturi ale finisajelor și pieselor de mobilier. În zona de zi, ies în evidență corpurile de iluminat din living, realizate manual din hârtie de orez, având silueta unui felinar tradițional japonez, transpus în contemporan. Întreaga amenajare a pornit de la tăblia patului din dormitorul matrimonial realizată dintr-o bucată de lemn de lychee, recuperată din Bali, aducând astfel în centrul amenajării imperfecțiunea naturală și frumusețea defectuoasă ca simbol al trecerii timpului, specifice esteticii wabi-sabi.
Aesthetic Balance – Dofinteriors
BOHO CHIC
Termenul boho este o prescurtare de la bohemian și reprezintă în primul rând un stil de viață asimilat la jumătatea sec. XIX artiștilor – actori, scriitori, poeți, pictori, care duceau un stil de viață mai relaxat, simplu, umil ce susținea libertatea spiritului în fața lucrurilor materiale. Stilul s-a conturat inițial în lumea modei ca un stil fără pretenții, și ulterior în designul de interior, ca un stil relaxat, care renunță la regulile de compoziție arhitecturală și care susține neconvenționalul. Se pune accent pe un mix de texturi naturale, precum in, pânză topită, bambus, rogojină, un joc de culori și crearea unei atmosfere libere, non-conformiste.
Natural Refinement – Duende de Luna
În proiectul Natural Refinement, designerul de interior Laura Breabăn de la Duende de Luna, a mizat în primul rând pe materiale naturale, organice, lemn, atât în stare brută, recuperat, cu nervuri bătute de ploi, cât și nou, vopsit sau băițuit, completat cu un touch sofisticat de foiță schlagmetal. Cromatic, s-a pornit de la vopseaua decorativă dusty peach-pink, cu efect de stucco, la care s-au adăugat accente de albastru și verde mentă. Deși nu există reguli compoziționale, simetrii, pentru a rezulta o amenajare armonioasă toate aceste elemente au fost îmbinate cu grijă și echilibrate discret. Întreg spațiul te poartă melancolic în jurul lumii, unele colțuri amintind de plajele din Grecia, iar altele de culorile Marrakech-ului, subliniind astfel nomadismul specific stilului boho-chic.
Natural Refinement – Duende de Luna
MINIMALISM PUR
Un design minimalist este sinonim cu linii simple și curate, cu o paletă cromatică neutră și discretă, câteodată chiar monocromatică. Atmosfera este calmă, aproape sterilă. Nu există ornamentații, detaliile sunt foarte subtile și integrate foarte bine în restul compoziției astfel încât nimic nu iese în evidență față de imaginea de ansamblu creată. Un interior minimalist reprezintă un spațiu de relaxare, fără distrageri vizuale. Stilul este dat nu atât de materialele folosite, cât de atmosfera creată. Sunt de evitat însă texturile care exprimă mișcare, dinamism cum este lemnul cu nervurile proeminente, marmura cu venaturi puternic conturate și textilele încărcate. Sunt preferate texturile simple, materialele organice, formele geometrice.
Casa TT – Andreea Marinescu
În proiectul Casa TT, arhitecta Andreea Marinescu a avut ca temă de proiectare pregătirea casei pentru viitor, beneficiarii din prezent, un cuplu în vârstă, pregătind casa pentru a fi locuită de nepoții lor. Această dorință a condus spre un interior reținut, unitar, pus în operă cu exactitate și mare acuratețe în detalii. Albul imaculat contribuie la crearea unei imagini omogene, atent configurate. Neutralitatea a fost binevenită, pentru o casă care se adresează viitorului. În crearea acestei atmosfere sterile un element extrem de important a fost și iluminatul. Posibilitatea de aducere a luminii naturale la interior a fost o preocupare a arhitectei. Obiectele de iluminat au fost alese astfel în echilibrarea și compensarea luminii naturale, contribuind astfel la creionarea unei amenajări coerente.
Casa TT – Andreea Marinescu
PARIZIAN CONTEMPORAN
Georges-Eugène Haussmann a fost responsabil cu reconstruirea arhitecturală a Parisului de către Napoleon al III-lea. Stilul Haussmann este astfel sinonim cu apartamentele parisiene, caracterizate prin înălțimi generoase, interioare mari elegante și impunătoare, uși și ferestre duble, pardoseală din lemn masiv. În amenajările contemporane, stilul Haussmann este dictat fie de istoria spațiului, multe dintre apartamentele care abordează acest stil fiind situate în clădiri construite la sfârșit de secol XIX, început de secol XX, fie de preferințele beneficiarilor spre un astfel de stil, inclusiv în clădiri cu arhitectură modernă. Printre caracteristicile esențiale stilului de design interior sunt: parchetul masiv, piesele de mobilier vintage, decorațiunile tip boiserie, ornamente și ancadramente din ipsos, cornișe, plinte, arhitrave, cu note feminine și elegante.
Dantebelic – Davina Sinjorz
Și povestea proiectului Dantebelic a fost inspirată de complexitatea și rafinamentul locuințelor pariziene și vieneze, apartamentul fiind situat într-o clădire construită în anul 1901 din centrul orașului Arad. Davina Sinjorz a conturat amenajarea în jurul elementelor vintage deja existente în apartament, care au fost completate cu brâuri decorative, cornișe, rozete și plinte înalte. S-au păstrat câteva obiecte de mobilier, cum ar fi o masă rotundă de lemn în stil Art Deco și un set de fotolii retro, tipice anilor ‘60, care au fost ulterior recondiționate și retapițate cu o stofă simplă crem. Primul obiect nou care a fost introdus în amenajare este lampa supradimensionată din living. Această lustră minimalistă neagră din metal care duce cu gândul la forma unei pălării elegante, în combinație cu rozeta clasică, bogat ornamentată din centrul tavanului, a fost elementul după care s-a conturat conceptul apartamentului: îmbinarea vechiului cu noul.
Dantebelic – Davina Sinjorz
ART DECO
Art Deco este un stil arhitectural complex conturat în anii ‘20 – ‘40 caracterizat prin forme geometrice – rotunde, rectangulare, ovale, utilizarea ornamentelor de metal din bronz aurit și cupru, utilizarea lemnului exotic (abanos, palisandru) închis la culoare și lăcuit și a marmurei și sidefului ca finisaje prețioase. În amenajările contemporane stilul a fost adaptat liniilor moderne și formelor geometrice mai simple, păstrându-se caracteristicile stilului mai mult în detalii și în materialele folosite: catifea, profile aurii, lastre de piatră naturală.
Casa D – Elegant lifestyle
În proiectul Casa D – Elegant lifestyle, arhitecții de la biroul de arhitectură AIO, au introdus elemente Art Deco pentru a crea o estetică feminină și romantică în culori pastelate. Întreaga amenajare evocă fascinația pentru detalii a biroului de proiectare, care și-a dorit crearea unui spațiu armonios, în care jocul de texturi, inserțiile aurii extravagante și mobilierul contemporan se contopesc pentru a oferi beneficiarilor o atmosferă caldă, dar în același timp foarte elegantă. Printre elementele Art Deco utilizate în amenajare sunt: texturile de catifea, pereții decorativi cu inserții geometrice de alamă, obiectele de iluminat sferice și lastrele de piatră naturală – laitmotivul întregului proiect.
Casa D – Elegant lifestyle
Proiectele prezentate mai sus fac parte din cele 63 de proiecte rezidențiale de top din România, publicate în ultima ediție a albumului Lifestyle Design Interior. Albumul poate fi comandat online pe DeltaStudio.ro sau poate fi achiziționat din librăriile Cărturești.
Pentru mai multe proiecte și informații despre stilurile de design utilizate de arhitecți în amenajările contemporane, vizitează platforma recent lansată de RIDA, www.designdeinterior.ro, un loc virtual și inspirațional pentru oamenii pasionați de design interior cu peste 500 de proiecte de design interior recent finalizate ce aparțin celor peste 100 de arhitecți și designeri de interior înscriși pe platformă. În secțiunea Blog a website-ului găsești și povestea din spatele proiectelor de design interior, dar și interviuri cu arhitecții și beneficiarii amenajărilor.