Inainte sa se inventeze solutiile chimice, gradinarii au observat efectul anumitor plante sau preparate din plante asupra culturilor. Sapunul, pe care il puteti folosi in varianta ecologica, adaugat la aceste preparate are rolul de a le face sa se lipeasca de frunze si tulpini. Va prezentam mai pe larg cum se face stropirea legumelor cu substante naturale si care sunt cele mai eficiente preparate.
Pesticidele naturale trebuie sa fie prima alegere pentru gradinile mici de zarzavat sau cu flori, precum si pentru livezile de mica intindere. Pot fi folosite cu succes si pe terenuri mai intinse, dar va fi nevoie sa preparati cantitati mai mari.
Stropirea legumelor cu substante naturale. Reguli
- Se folosesc mai intai preparatele care indeparteaza, fortifica sau protejeaza si numai la urma cele care omoara.
- Cea mai buna apa pentru preparate este apa de ploaie sau dedurizata.
- Aplicarea nu se face pe vreme insorita intrucat poate cauza arsuri plantelor. Dimineata devreme sau seara este timpul potrivit pentru stropit.
- Daca in decurs de 6 ore de la stropire a plouat, stropitul se repeata.
- Stropirile incep la primele semene de atac.
- Preparatele naturale nu se amesteca unele cu altele pentru a combate mai multi daunatori in acelasi timp.
- Trebuie avut in vedere ca nu doar insectele daunatoare pot fi ucise, ci si cele benefice culturilor. De aceea este preferabil sa nu folositi insecticid acolo unde daunatorii pot fi adunati cu mana.
Stropirea legumelor cu substante naturale. Extract de urzica
Are utilizari multiple, de insecticid, fungicid sau ingrasamant.
Culegeti un kilogram de tulpini de urzica, mai ales dintre cele batrane si foarte intepatoare, dar nu de pe marginea drumurilor, pentru ca sunt pline de plumbul de la gazele de esapament. Se toaca sau se maruntesc si se pun intr-un vas impreuna cu circa 10 litri de apa. Se acopera si se lasa cateva zile, amestecandu-se in fiecare zi. Este gata cand miroase foarte urat. Se strecoara si se foloseste un litru de extract la 10 litri de apa. Cu aceasta solutie se stropeste gradina. Ramane eficienta doua-trei saptamani.
Stropirea legumelor cu substante naturale. Ceai de galbenele
Este folosit in gradina de legume la combaterea gandacului de asparagus, viermelui care ataca fructul rosiei si insectelor care rod frunzele.
Preparare: 1 cana de frunze si flori de galbenele se zdrobeste si se amesteca cu 0,5 litri apa. Se lasa sa stea timp de 24 ore, apoi se strecoara si se adauga 1,5 litri apa si un sfert de lingurita de sapun ecologic. Cu solutia rezultata se stropeste.
Stropirea legumelor cu substante naturale. Ceai de frunze de soc
Are un spectru foarte larg, fiind eficient contra afidelor, musculitei morcovului, gandacilor de castraveti, daunatorilor ce ataca fructele pomilor si contra ciupercilor.
Preparare: Se fierb aproximativ 230 g frunze de soc in aproximativ 0,5 l apa timp de 30 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Separat in 0,5 l apa calduta se dizolva 1 lingura de sapun ecologic. Se adauga apa cu sapun la ceaiul de frunze, se lasa sa se raceasca si se stropeste cu aceasta solutie.
Stropirea legumelor cu substante naturale. Ceai de usturoi
Actioneaza contra acarienilor si a fungilor la capsuni, castraveti, rosii, ardei. Se foloseste nediluat, recomandandu-se trei stropiri pe planta si pe sol in luna mai.
Preparare: Se marunteste aproximativ 150 g de usturoi, apoi se amesteca compozitia in 5 litri de apa. Se lasa 30 de minute iar dupa se filtreaza apa si se lasa sa se raceasca. Inainte sa pulverizati plantele adaugati putin sapun sau lapte si amestecati astfel incat sa obtineti o omogenizare. Aplicati solutia repetat la interval de 14 zile pana cand ciupercile sunt eliminate.
Stropirea legumelor cu substante naturale. Ceai de hrean
Actioneaza contra afidelor, musculitei albe, omizilor, gandacului de Colorado, diverselor boli provocate de fungi.
Preparare: Se dau in clocot 3 litri de apa, dupa se da apa la o parte de pe foc si se adauga un sfert din radacina de hrean taiata bucatele. Se lasa 30 de minute, se raceste, se strecoara si apoi poate fi folosit prin pulverizare. Se aplica nediluat pe seminte inainte de semanare si cu concentratia de 3% pe planta adulta.
Stropirea legumelor cu substante naturale. Lapte diluat sau zer
Combate diverse ciuperci ce ataca rosiile, dovleceii, castravetii etc. Trei tratamente saptamanale sunt suficiente pentru mentinerea sub control a bolii.
Se face o solutie din parti egale de lapte si apa si se stropeste. In cazul in care plantele prezinta simptome de mana se pot stropi cu lapte pasteurizat.
Stropirea legumelor cu substante naturale. Infuzie de ceapa
Este foarte bine, daca o data pe luna, in scop profilactic, vom stropi plantele si solul cu acest leac. Plantele nu numai ca se vor inviora, dar vor fi si satule, dat fiind ca infuzia are si proprietati hranitoare. Ca dezinfectant, se aplica prin stropire de 2 – 3 ori la 6 zile.
De asemenea, cu infuzie de ceapa se sterg frunzele plantelor atacate de acarieni – cu atentie marita pentru partea inferioara a frunzelor. A doua zi va trebui sa spalam bine plantele cu apa curata.
Preparare: Intr-un vas din sticla sau emailat, turnam un litru de apa calduta, punem vreo 20 gr. de foi de ceapa, acoperim si lasam la odihna cam o zi, apoi strecuram.
Foile de ceapa se pot folosi de doua sau de trei ori la infuzie si dupa se pot ingropa in brazde sau la radacini.
Surse: tomatina.ro, agrointel.ro, sfatnaturist.ro
Surse foto: tomatina.ro, efemeride.ro, agrointel.ro, revista.bmse.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: