Poti fi adeptul unui stil de viata ecologic, de la a face niste minime eforturi pentru a nu risipi apa, curentul sau caldura sau pentru a face colectarea selectiva , pana la a-ti concepe casa in asa fel incat sa consume cat mai putin. Iata ce surse de energie regenerabila aveti la dispozitie pentru treburile casnice și nu numai.
Pe fondul dezvoltarii tehnologice a sistemelor de producere a energiei electrice si termice din surse regenerabile, a aparut oportunitatea producerii energiei utile dintr-o gospodarie, local, strict doar pentru necesitatile acesteia.
Asigurarea energiei electrice pentru o gospodarie se poate face din energie solara fotovoltaica (prin panouri fotovoltaice) sau din energie eoliana (prin centrale eoliene).
Asigurarea necesarului de energie termica se poate face fie direct din energie solara (prin intermediul panourilor solare), prin preluarea caldurii solului, sau a apelor freatice (cu ajutorul unei pompe de caldura), fie indirect, din energie electrica, produsa prin metoda prezentata anterior.
Surse de energie regenerabila. Cum se face consumul?
Cel mai eficient mod de consumare a energiei electrice este consumarea in momentul producerii acesteia, inlaturand diversele forme de stocare. Aceasta presupune doua aspecte:
- Consumarea energiei electrice in momentul producerii, controlata de un sistem de automatizare
- Consumarea energiei electrice produse intr-un sistem numit on-grid ceea ce presupune injectarea in Sistemul Energetic National (SEN) a energiei electrice produse si neconsumate.
Energia electrica produsa si neconsumata, injectata in SEN, genereaza facturi de energie electrica mai mici pentru consum, in perioadele de vara, chiar cu valori negative de pret, cu posibilitatea consumarii energiei electrice astfel preplatite in perioadele de iarna.
Pentru dimensionarea corecta a unei instalatii de producere a energiei electrice pentru gospodarie sunt necesare calcule de bilant energetic, proiecte de instalatii precum si un concept de arhitectura care sa permita utilizare intregului potential al soarelui din zona in care urmeaza a se construi sau moderniza casa.
Surse: icase.ro, esolar.ro
Sursa foto: inhabitat.com