Serviciile secrete americane ar fi aflat, inca de anul trecut, despre primele cazuri de coronavirus din China si au alertat Casa Alba. De aici, informatia a ajuns la NATO si la un aliat-cheie, Israeul, sustine presa din aceasta tara.
Serviciile secrete americane au stiut de primele cazuri de infectare cu coronavirus – aparute in provincia chineza Wuhan – din a doua saptamana a lunii noiembrie, scrie The Times of Israel. Administratia Trump a fost imediat informata, dar nu a parut interesata de avertismentul spionilor.
L-a transmis totusi oficialilor NATO si sefilor armatei israeliene. Acestia au discutat, in aceeasi luna, despre riscul raspandirii coronavirusului in regiune si despre impactul asupra Israelului si tarilor vecine. Au fost informati si oficialii Ministerului israelian al Sanatatii, dar „nu s-a facut nimic”, adauga Times of Israel, care citeaza postul de stiri Channel 12.
Prima decizie, luata abia pe 30 ianuarie
Israelul a luat prima decizie majora pentru limitarea raspandrii infectiilor cu coronavirus abia pe 30 ianuarie. Atunci, a interzis toate cursele aeriene dinspre China. Asta dupa ce, pe 20 ianuarie, presedintele chinez, Xi Jinping, admitea, in premiera, ca noul tip de coronavrus s-ar putea transmite de la om la om.
Despre pandemie se vorbea insa de o saptamana deja, iar medicii avertizasera in legatura cu pericolul COVID-19 in ultima luna a anului 2019. A intervenit, insa, cenzura si informatia nu a depasit granitele Chinei. Guvernul de la Beijing neaga in continuare acest lucru si sustine ca a informat de indata Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Disputa cu Taiwanul
Cert este ca nici Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu a actionat suficient de prompt. Saptamana aceasta, Taiwanul a dat publicitatii emailul trimis OMS in decembrie 2019, in care avertiza in legatura cu sapte cazuri de pneumonie atipica.
Pe 31 decembrie 2019, reprezentantii Centrului pentru Controlul Bolilor din Taiwan au trimis respectivul mesaj electronic catre OMS. Citand „surse din mass-media”, ei atrageau atentia ca in provincia chineza Wuhan au fost raportate „cel putin sapte cazuri de pneumonie atipica, despre care se crede ca nu sunt SARS”.
„OMS nu a luat in serios informatiile furnizate de Taiwan si credem ca acest lucru a dus la un raspuns global intarziat. Din experienta noastra cu epidemiei SARS, din 2003, am aflat ca virusuri ca acesta se pot transmite usor intre oameni, asa ca am decis sa-i informam pe cei de la OMS. Insa OMS s-a facut ca nu aude”, reclama acum oficialii taiwanezi, intr-un email catre Deutsche Welle.
Ce a stiut Trump
Presedintele Donald Trump a fost avertizat in legatura cu COVID-19 nu doar de serviciile secrete, ci si de secretarul pentru Comert, Peter Navarro.
Din cauza absentei unui vaccin sau a unui tratament pentru coronavirus, creste riscul unei pandemii care „va pune in pericol vietile a milioane de americani” a avertizat Navarro.
Memoriul lui Navarrro, datat 29 ianuarie, a ajuns pe masa lui Trump, dar acesta a continuat sa minimalizeze, in aparitiile publice, riscurile infectarii cu coronavirus. Asta in conditiile in care consilierul il avertiza ca 500.000 de americani si-a putea pierde viata.