O casă trainică este, de obicei, asociată cu ideea de siguranță și confort. De aceea, este recomandat să fii atent atunci când investești în materialele pentru căminul tău.
Dacă cumperi o locuință gata construită, ai parte de ferestre și uși care au fost deja instalate. Însă atunci când alegerea se află în mâinile tale, poți opta pentru cele mai bune elemente de compartimentare.
Geamurile și ușile termopan au devenit cea mai populară opțiune de tâmplărie datorită izolației termice remarcabile și durabilității. Pe de altă parte, cele din aluminiu atrag prin rezistența lor structurală și designul modern, contribuind astfel la un aspect interesant.
Există diferențe între tâmplăria PVC și cea de aluminiu, iar în acest articol vom vorbi despre caracteristicile fiecărui tip în parte.
Caracteristicile tâmplăriei din aluminiu
În general, tâmplăria din aluminiu este potrivită pentru locuințele moderne, datorită aspectului său distinctiv. În plus, materialul nu se oxidează cu ușurință și rezistă la intemperii.
De asemenea, are avantajul întreținerii ușor de realizat. Nu ai nevoie de soluții speciale pentru îndepărtarea murdăriei.
Cu toate acestea, un inconvenient al elementelor de compartimentare din aluminiu este prețul ridicat, comparativ cu alte tipuri de uși și ferestre. Această investiție poate fi însă amortizată în timp, datorită calității durabile.
Caracteristicile tâmplăriei PVC
Tâmplăria din PVC se remarcă prin performanța acesteia în ceea ce privește izolarea termică și fonică. Principalul obiectiv al ușilor și geamurilor termopan este asigurarea unei izolări superioare față de cele standard.
Ferestrele, spre exemplu, contribuie la menținerea temperaturii interioare constante, reducând necesitatea folosirii sistemelor de încălzire în timpul anotimpului rece.
De asemenea, tâmplăria din PVC este ușor de întreținut, nefiind nevoie de aplicarea unor tratamente speciale. În plus, datorită proprietății antifungice, materialul din PVC nu permite dezvoltarea bacteriilor pe suprafața ferestrei sau a ușii.
Dacă optezi pentru varianta PVC, dar îți place aspectul tâmplăriei din aluminiu, poți lua în considera placarea cu aluminiu.
Top 4 factori de luat în considerare în alegerea tâmplăriei potrivite
Când vine vorba de alegerea ferestrelor pentru casă, este important să acorzi atenție factorilor cheie care pot influența calitatea și performanța acestora. Descoperă elementele esențiale care pot transforma locuința ta într-un spațiu confortabil și eficient energetic.
1. Proprietățile materialelor care compun structura ferestrelor și ușilor
Când trebuie să alegi între ferestrele și ușile PVC și cele din aluminiu, este important să compari proprietățile fiecărui tip în parte.
Elementele de compartimentare din aluminiu se potrivesc spațiilor moderne, căci au un aspect modern și creează o imagine unitară a întregului ansamblu.
Pe de altă parte, tâmplăria din termopan asigură un nivel ridicat de izolare fonică și termică. În plus, durata de viață a unui profil de tâmplărie PVC este de 30 de ani sau chiar mai mult.
2. Coeficientul de transfer termic al ferestrelor
Vrei, așadar, să-ți transformi casa într-un spațiu confortabil și eficient energetic? Fie că alegi geamuri mari pentru terasă sau mici și vitrate pentru baie, e bine să te asiguri că sunt realizate cu sticlă termoizolantă.
Această sticlă menține un coeficient de transmisie adecvat, ajută la menținerea temperaturii constante indiferent de vremea de afară și garantează rezistență sporită împotriva efracției.
În plus, este recomandat să verifici coeficientul U al ferestrelor. Cu cât acesta este mai mic, cu atât izolația termică este mai eficientă, iar facturile la întreținere mai mici.
Când e vorba de ferestrele termopan ce au în componență sticlă termoizolantă nu doar că asigură o barieră fonică și termică, dar garantează rezistență sporită împotriva efracției.
3. Feroneria și accesoriile care cresc durabilitatea geamurilor PVC și de aluminiu
Sticlă termoizolantă din compoziția ferestrelor și a ușilor nu este singura care asigură o barieră fonică, termică și protecție împotriva musafirilor nepoftiți.
Feroneria specializată joacă un rol important în asigurarea rezistenței și durabilității tâmplăriei împotriva diverselor forme de deteriorare.
Accesoriile precum balamalele, garniturile, șuruburile, mânerele și sistemele antiefracție, sunt responsabile pentru funcționarea fluidă a sistemului de deschidere și închidere a geamului.
Balamalele influențează mișcarea ferestrei și a ușilor, iar mânerele nu numai că ajută la manevrarea geamurilor, ci oferă beneficii precum izolarea termică, rezistența la intemperii și siguranța împotriva efracției.
4. Alegerea unui producător de încredere
Durata de viață a profilurilor este strâns legată de calitatea structurii folosite în producție. Eficiența în izolarea fonică și termică poate varia în funcție de furnizor, tipul de materiale utilizate și alte caracteristici tehnice specifice elementelor de compartimentare.
Iată câțiva factori care te pot ajuta în alegerea furnizorului de tâmplărie:
- calitatea materialelor;
- experiența;
- recomandările și portofoliul;
- diversitatea gamei de produse.
Diferența între tâmplăria PVC versus aluminiu: ce alegi pentru locuința ta
Diferențele dintre tâmplăria din aluminiu și cea din PVC sunt, în esență, determinate de materialul utilizat în procesul de fabricație.
Ambele tipuri sunt adecvate pentru montarea la apartament sau casă, însă totul depinde de preferințele tale și de bugetul de care dispui.
Așadar, pentru locuințele moderne cu un stil minimalist, ușile din aluminiu sunt alegerea perfectă. În cazul în care confortul termic și fonic are prioritate, tâmplăria PVC este opțiunea ideală.
Ține cont de cerințele specifice ale casei tale și de proprietățile acestor elemente de compartimentare. Fă alegerea potrivită.