Taiwanul a dat publicitatii un email trimis, in decembrie, Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pe care o avertiza in legatura cu sapte cazuri de pneumonie atipica in Wuhan.
Pe 31 decembrie 2019, reprezentantii Centrului pentru Controlul Bolilor din Taiwan au trimis respectivul mesaj electronic catre OMS. Citand „surse din mass-media”, ei atrageau atentia ca in provincia chineza Wuhan au fost raportate „cel putin sapte cazuri de pneumonie atipica, despre care se crede ca nu sunt SARS”.
„Cu toate acestea, probele sunt inca examinate si cazurile au fost izolate pentru tratament. As aprecia foarte mult daca ati avea informatii relevante pe care sa ni le trimiteti si noua. Va multumesc anticipat pentru atentia acordata acestui subiect”, le scria celor de la OMS un reprezentant al Centrului pentru Controlul Bolilor.
Sindromul respirator acut sever sau SARS este o forma grava de pneumonie, contagioasa si potential fatala. Boala a aparut pentru prima data in China, in noiembrie 2002, si a fost identificata in 2003.
Acuzatii la adresa OMS
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca Taiwanul nu a avertizat-o niciodata in legatura cu riscul ca noul tip de coronavirus sa se transmita de la om la om.
In replica, oficialii taiwanezi spun ca mentionarea cazurilor de „pneuomonie atipica” si a SARS in mailul din 2019 era suficienta pentru ca OMS sa intre in alerta. „Pentru ca, la acea data, nu aveam niciun caz de infectare in Taiwan, nu am putut spune direct si concludent ca a existat transmitere de la om la om”, explica taiwanezii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a ales sa creada versiunea autoritatilor chineze si, pe 14 februarie, a facut un anunt care o urmareste de atunci.
„Investigatiile preliminare ale autoritatilor chineze nu au desciperit o dovada clara privind transmiterea de la om la om a noului coronavirus identificat in Wuhan”, informa OMS, pe Twitter.
SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) apartine grupului beta-coronavirusuri, linia 2, subgenul Sarbecovirus. SARS-CoV-2 determina o infecție respiratorie denumita COVID-19 (Coronavirus infectious disease – 2019), cu perioada de incubatie medie de circa 5 zile.
O problema politica
Nerecunoscut de China, Taiwanul nu face parte din OMS, care este o organizatie a ONU. Acum, autoritatile taiwaneeze spun ca, daca avertismentul lor era luat in serios de catre OMS, comunitatea internationala ar fi putut avea o reactia mai rapida la pericolul COVID-19.
„OMS nu a luat in serios informatiile furnizate de Taiwan si credem ca acest lucru a dus la un raspuns global intarziat. Din experienta noastra cu epidemiei SARS, din 2003, am aflat ca virusuri ca acesta se pot transmite usor intre oameni, asa ca am decis sa-i informam pe cei de la OMS. Insa OMS s-a facut ca nu aude”, reclama acum oficialii taiwanezi, intr-un email catre Deutsche Welle.
Trump suspenda finantarea OMS
Pe de alta parte, și președintele american, Donald Trump, acuza OMS ca a reactionat prea tarziu in criza COVID-19. Mai mult decat atat, liderul de la Casa Alba a decis sa suspende finantarea pentru aceasta organizatie.
„Ordon administratiei mele sa opreasca finantarea in timp ce are loc o analiza pentru a stabili rolul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in grava gestionare proasta si musamalizarea raspandirii coronavirusului. OMS a esuat in misiunea sa de baza si trebuie trasa la raspundere”, a declarat Trump.
Citit si: Germania contra Covid-19. Cum reactioneaza cetatenii la restrictii
Cititi si: Vaccinul obligatoriu care reduce numarul deceselor cauzate de coronavirus