Dupa lansarea pe piata a vaccinului Sputnik V, ce a fost dezvoltat de produs de Centrul Gamaleia, din Rusia, cel mai avansat dintre noile proiecte aflate in derulare este cel al vaccinului EpiVacCorona.
Acest nou vaccin este „100% eficient”, conform testelor preliminare, arata Agentia sanitara rusa (Rospotrebnadzor). Datele, bazate pe testele clinice din faza I si II, au fost date publicitatii cu putin timp inainte de demararea unei celei de-a III-a faze de testare, care in mod normal implica participarea a mii de voluntari umani si un grup placebo pentru comparatie.
„Eficienta vaccinului este compusa din eficienta sa imunologica si eficienta sa de preventie. Conform rezultatelor primelor doua faze ale testelor clinice, eficienta imunologica a vaccinului EpiVacCorona este de 100%”, a informat Rospotrebnadzor, potrivit agerpres.ro.
Testare pe scara larga
Rusia a inceput testarea pe scara larga a vaccinului EpiVacCorona, care este dezvoltat de Institutul Vector din Novosibirsk. EpiVacCorona va putea fi folosit pentru imunizarea in masa a populatiei incepand din luna martie, daca faza a treia de testare se va incheia cu concluzii pozitive, conform vicepremierului Tatiana Golikova.
Un alt vaccin impotriva noului coronavirus, unul cu administrare intranazala (sub forma unor picaturi), ce este dezvoltat de Institutul Smorodintev pentru cercetari ale afectiunilor gripale din Sankt Petersburg, si-a demonstrat eficienta si siguranta in testele preclinice.
In octombrie, presedintele Vladimir Putin vorbea si despre un nou vaccin dezvoltat de Centrul Ciumakov al Academiei de Stiinte din Rusia. Acest vaccin poate fi asteptat in februarie, in prezent aflandu-se in faza de studii clinice. Particularitatea sa este ca nu este fabricat din antigeni individuali, ci dintr-un intreg virus inactivat. Acesta este ceea ce ii va permite sa ofere unei persoane vaccinate un set complet de anticorpi si, prin urmare, cea mai larga protectie posibila impotriva bolii.
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania