Spitalele din Iran nu mai fac fata valului de infectari cu coronavirus si pacientii cu forme grave ale bolii deja mor unul cate unul, la fiecare cinci minute, iar uneori chiar mai des.
Printre principalele cauze ale infectarilor zilnice se numara nerespecatarea distantei sociale si situatie risca sa se agraveze. Ministrul adjunct al Sanatatii, Iraj Harirchi, a declarat ca pandemia ar putea provoca 600 de decese zilnic in saptamanile urmatoare, daca iranienii nu reusesc sa respecte protocoalele de sanatate in cea mai afectata tara din Orientul Mijlociu.
Televiziunea de stat iraniana a relatat ca o persoana moare la fiecare cinci minute din cauza noului coronavirus, o rata care corespunde cu bilanturile deceselor zilnice raportate de autoritati de circa 300 in ultimele 20 de zile, relateaza Agerpres.
Purtatoarea de cuvant a Ministerului Sanatatii, Sima Sadat Lari, a declarat duminica pentru televiziunea de stat ca 32.616 de persoane au murit din cauza bolii, iar numarul de cazuri confirmate au ajuns la 568.896.
Bilantul real, mai sumbru decat cel anuntat public
Un raport din aprilie al Centrului de cercetare al Parlamentului iranian arata ca numarul cazurilor de coronavirus ar putea fi de aproape doua ori mai mare decat cel anuntat de Ministerul Sanatatii. Potrivit raportului, cifrele oficiale din Iran se bazeaza doar pe numarul de decese din spitale si pe cazurile deja testate pozitiv pentru coronavirus.
Scolile, moscheile, magazinele, restaurantele si alte institutii publice din Teheran au fost inchise din 3 octombrie. In conditiile in care cazurile si decesele de COVID-19 au continuat sa atinga niveluri record, masurile au fost prelungite pana pe 20 noiembrie, a informat televiziunea de stat. Astazi autoritatile de la Teheran au raportat inca 337 de decese.
Al doilea val al infectarilor devastator
In iunie, Iranul anunta oficial ca a fost lovit de al doilea val de coronavirus. Restrictiile impuse in februarie au fost ridicate, treptat, de la mijlocul lui aprilie, pe fondul scaderii numarului imbolnavirilor, scria dailymail.co.uk. S-au redeschis chiar si salile de sport, iar cazurile de infectare au inceput sa se inmulteasca din mai.
„Oamenii cred ca pandemia a luat sfarsit. Nu este asa. Daca oamenii nu respecta protocoalele sanitare, trebuie sa ne pregatim pentru ce este mai rau”, declarat, in vara, ministrul Sanatatii, Saeed Namaki.
Cititi si: Cat timp ramane coronavirusul pe banii murdari
Cititi si: Marile greseli comise in lupta cu coronavirusul. Ce e de facut