O echipa ce cercetatori din orasul francez Lyon anunta ca a pus la punct un aparat care determina instant prezenta coronavirusului in aerul expirat.
Dispozitivul, de marimea unui frigider, functioneaza dupa principiul alcoolscopului, identificand compusii chimici din aerul respirat. Asa ca nu va mai fi nevoie, ca in prezent, de prelevarea unor secretii din nas si din gat, potrivit RFI.
Oamenii sunt rugati sa sufle intr-un tub si, in cateva secunde, li se spune daca au Covid-19 sau nu. Spre deosebire de inconfortabilele teste PCR standard (reactia in lant a polimerazei), noul test respirator este non-invaziv si ofera un rezultat imediat.
O noua era in diagnosticarea medicala
Vestea buna privind testarea pentru coronavirus este umbrita, totusi, de existenta unor obstacole in calea folosirii noului dispozitiv pe scara larga. Primul obstacol este pretul, care trebuie sa mai scada pentru a fi cuprins in bugetele clinicilor si spitalelor din cat mai multe orase.
Pe de alta parte, este putin probabil ca acest dispozitiv – aflat in faza de testare – sa fie gata pana la sfarsitul anului, prea tarziu daca va exista un al doilea val de infectare in Franta.
„Suntem destul de siguri ca suntem pe drumul cel bun”, a declarat pentru Reuters Christian George, directorul Centrului National de Cercetari Stiintifice (CNRS) de la spitalul la Croix-Rousse din Lyon. In ciuda obstacolelor existente, el vorbeste despre „o noua era in diagnosticarea medicala”.
Medic: Nu testam, suntem condamnati
Nu doar in Franta, ci si in Romania si Germania, medicii atrag atentia asupra importantei testarii. „Nu testam, suntem condamnati. Testarea extinsa, atentie, gratuita, a contactilor si a celor expusi, chiar asimptomatici, printr-un program national de testare extinsa, asa cum tot propun de multe luni, dar nu aude nimeni, e singura optiune sanatoasa”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.
„Pacientii sunt izolati cand deja nu prea mai sunt contagiosi. Cand deja au transmis virusul altora. De obicei, persoanele care se imbolnavesc merg la doctor a doua zi dupa aparitia simptomelor. Adica in a patra zi de la infectare, primele doua fiind, de regula, fara simptome. Pana vine rezultatul testului, mai trec doua zile sau chiar mai multe. In medie, un pacient este izolat dupa 6-7 de la infectare. Decizia carantinarii vine prea tarziu”, explica, la randul sau, expertul german Karl Lauterbach.
Sursa: rfi.ro.
Cititi si: Noua strategie conta coronaviruslui. Ce propune un expert german