Ungaria si Serbia vor avea propriile fabrici de vaccinuri anti-Covid si au alocat, deja, peste 200 de milioane de euro pentru construirea acestora. Liderii din cele doua tari au explicat de ce au luat aceasta decizie dupa mai bine de un an de pandemie.
„Va exista o cerere globala constanta pentru vaccinuri, iar pentru Ungaria ar fi un avantaj strategic sa joace rolul nu doar de consumator, ci si de producator”, a explicat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Intr-un prim pas, a continuat el, tehnologia de conditionare a dozelor in fiole ar putea fi introdusa la fabrica de la Debrecen, pentru ca ulterior acolo sa se desfasoare intregul proces de productie a vaccinului chinezesc Sinopharm.
Premierul Viktor Orban a anuntat in decembrie construirea unei unitati de productie de vaccinuri la Debrecen, pentru care a fost alocat un buget de 55 de miliarde de forinti (193 de milioane de dolari), cu obiectivul ca incepand din anul 2022 Ungaria sa-si asigure singura productia de vaccinuri.
Singura tara membra a UE care foloseste vaccinul Sinopharm, de asemenea si vaccinul rusesc Sputnik V, desi niciunul dintre acestea nu a fost aprobat de Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA), Ungaria si-a vaccinat pana in prezent 5,1 milioane de persoane, dintr-o populatie de circa 10 milioane de locuitori, circa 3,6 milioane primind si a doua doza de vaccin anti-COVID-19.
Investitie de 16 milioane de dolari
Serbia construieste o fabrica de vaccinuri pentru ca doreste ca cetatenii sai sa fie pe deplin protejati in fata noului tip de coronavirus si a unor virusuri similare pe viitor, precum si pentru a putea ajuta oamenii din regiune, din Europa si din intreaga lume, a declarat luni premierul sarb Ana Brnabic.
Ea a raspuns astfel unui reporter care a intrebat-o de ce are Serbia nevoie de o fabrica de vaccinuri acum si de ce guvernul a alocat 16 milioane de euro din buget in acest scop. „Fiindca noi gandim proactiv”, a spus Brnabic. De asemenea, guvernul sarb vrea sa se asigure ca toti cetatenii sai vor fi in siguranta daca o a treia doza de vaccin anti-COVID-19 va fi necesara peste un an sau doi, a explicat Brnabic.
Sursa: agerpres.ro