Brazilia, Azerbaidjanul, Vietnamul, Iordania, Serbia, dar si Israelul se numara printre tarile interesate de vaccinul Rusiei contra cornavirusului. Autoritatile de la Moscova sustin ca deja au fost inregistrate precomenzi pentru circa un miliard de doze.
Presedintele Serbiei insusi a declarat ca isi va face vaccinul. „Voi fi primul care ma voi vaccina atunci cand specialistii sarbi vor spune ca vaccinul e bun. Ma bucur pentru rusi ca l-au creat. Specialistii nostri trebuie sa confrme ca este sigur si eficient”, a declarat presedintele Aleksandar Vucic.
Un anunt oficial privind achizitionarea vaccinului a fost facut in Vietnam. Asta in contextul in care tara din Asia de Sud-Est se lupta cu un nou focar de coronavirus dupa luni bune in care nu se inregistrasera cazuri locale de infectare. ”Intre timp, Vietnamul va continua sa-si dezvolte propriul vaccin COVID-19”, a transmis postul Vietnam Television (VTV).
Primele 15.500 de doze
Primul lot al vaccinului Sputnik V, realizat de Rusia pentru a preveni infectia COVID-19, a depasit 15.000 de doze, a informat luni serviciul de presa al companiei farmaceutice Binnopharm. Potrivit lui Alexandr Ginzburg, directorul Centrului de Microbiologie si Epidemiologie Gamalei, care a dezvoltat vaccinul, in decurs de sapte sau zece zile vor incepe studiile ulterioare inregistrarii produsului, in care vor fi vaccinate zeci de mii de persoane.
Ginzburg a precizat ca studiile vor dura intre 4 si 6 luni, ceea ce nu va fi un impediment pentru a incepe deja vaccinarea in masa a populatiei, vaccinare care va fi voluntara, potrivit autoritatilor de la Moscova.
Precomenzi din 20 de tari
Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF implicat in proiectul vaccinului rusesc, Kirill Dmitriev, peste 20 de tari au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pietele externe va avea denumirea ‘Sputnik V’, nume ce aminteste de primul satelit lansat pe orbita. Debutul productiei industriale este preconizat pentru luna septembrie, imediat ce va fi incheiata faza a treia a testelor clinice.
Organizatie Mondiala a Sanatatii (OMS) ramane sceptica in legatura cu eficienta vaccinului rusesc, deoarece studiile clinice nu au fost inca finalizate. Totodata, OMS a lansat un apel la o mai mare cooperare globala in cadrul eforturilor de dezvoltare a unui vaccin impotriva COVID-19, avertizand impotriva „nationalismelor” in acest domeniu, potrivit DPA.
„Economia mondiala nu se va putea restabili intr-un mod sustenabil decat daca noul coronavirus este invins peste tot in lume, deci este in interesul national al tarilor sa coopereze”, a subliniat seful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Cititi si: Ce se stie despre vaccinul Rusiei contra COVID-19
Cititi si: Scoala in pandemie. Acasa sau in clasa?