O metoda eficienta de a decora o incapere este placarea tavanelor cu gips carton, in design diferit astfel incat interioarele sa capete o alura mult mai captivanta si primitoare. Pe langa rolul ornamental, de altfel, principalul argument in alegerea unei astfel de solutii, tavanele placate cu gips carton aduc si un plus de izolatie fonica, sunt rezistente la incendiu si la umiditate crescuta, venind astfel cu o serie de avantaje de natura practica. Aflam mai multe despre astfel de tavane casetate cu gips carton, alaturi de cateva informatii de natura tehnica, in materialul ce urmeaza.
Incepem cu instructiunile generale pentru placarea unui tavan. Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa trasati nivelul tavanului. Daca aveti un tavan inclinat, cum adesea se intampla in apartamentele de bloc, incepeti trasarea nivelului cu partea de jos. Dupa ce stabiliti nivelul, in functie de inaltimea incaperii, trasati-l de jur imprejurul camerei folosind o sfoara cu oxid de fier.
Peste acest contur se vor suprapune profilele UD care vor fi fixate in dibluri. Dupa fixarea in dibluri a acestor profile, urmeaza trasarea si montarea bridelor de prindere. In functie de dimensiune, puteti alege o structura simpla sau structura dubla la tavanul de rigips. Structura dubla se face cand aveti o camera cu suprafata tavanului de peste 15 mp, ceea ce implica si o asezare diferita a profilelor UD si CD.
Bridele de prindere, la camerele mici , vor veni prinse din 80 cm in 80 cm de-a lungul fiecarui profil. Vorbim aici despre rigips pe structura simpla. Profilele CD se monteaza la 50 cm unul fata de celelalt, distanta luata din centru in centru. In acest caz, placile trebuie sa fie de 2 m.
Dupa ce ati prins bridele in dibluri sau in holsuruburi, este momentul sa insailati profilele CD pe tavan. Masurati cat este dintr-o parte in alta a peretelui si scadeti 1 cm. Aceasta toleranta se lasa pentru a nu aparea burti la profile atunci cand le fixam in bobite. Odata insailate profilele acestea trebuie reglate si fixate.
Daca vreti sa izolati tavanul, trageti cablurile pentru iluminat inainte de a introduce materialul izolant, precum vata minerala de sticla. Aceasta tine vara racoare si iarna cald si, mai nou, este si o buna bariera contra vaporilor. Dupa ce ati introdus vata minerala, incepeti placarea tavanului cu rigips. Placile de gips carton se placheaza nu paralel cu profilele CD, ci contra lor.
In ceea ce priveste montarea unui tavan fals casetat, aveti nevoie in acest scop de placi de tipul celor prezentate aici (vezi Plafoane casetate), profil perimetral, profil principal T, profil secundar T de 1200 mm, profil de compartimentare de 600 mm, piese de suspendare. Sistemul de prindere poate sa fie de T-24 ori T-15. Atasata mai jos este o schita explicativa si un material video.
Surse: Homebuilding.co.uk, Spatiulconstruit.ro, Constructpedia.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: