Tinerii care vor sa-si construiasca o casa pot primi o mana de ajutor de la stat, conform legislatiei in vigoare, prin acordarea la cerere a unui teren gratuit. Iata care sunt conditiile de obtinere a unui teren gratuit pentru casa, prezentate de avocatnet.ro.
Regulile pentru acordarea gratuita de teren pentru construirea unei case sunt incluse, in momentul de fata, in Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala.
Persoanele care au o varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au posibilitatea de a cere autoritatilor locale atribuirea unei suprafete de teren, in vederea construirii unei locuinte proprii. Practic, terenul este acordat pentru folosinta gratuita, atat timp cat exista casa pe el, insa acesta poate fi cumparat ulterior de la stat.
Teren gratuit pentru casa. Suprafata
Suprafetele terenurilor solicitate de tineri sunt acordate tinandu-se cont de localitatea despre care este vorba. Astfel, pentru municipii si sectoarele Bucurestiului, suprafata minima ce poate fi atribuita este de 150 de metri patrati, iar cea maxima – de 300 de metri patrati. In cazul oraselor, suprafetele variaza intre 250 si 400 mp, in timp ce in comune si in sate suprafetele variaza intre 250 si 1.000 mp.
Fiecare localitate trebuie sa inventarieze anual terenurile ce pot fi atribuite tinerilor, sa le valideze prin hotarare a consiliului local si apoi sa informeze cetatenii cu privire la acestea, prin afisare la sediul consiliului local.
Teren gratuit pentru casa. Conditii
Pentru a putea cere teren gratuit de la stat, tinerii trebuie sa aiba cel putin 18 si cel mult 35 de ani, iar la data depunerii si la data rezolvarii solicitarii nu trebuie sa fie proprietari ai unei locuinte sau ai unui teren destinat construirii unei case, indiferent in ce localitate ar fi acestea.
In plus, este nevoie ca parintii sa nu detina sau sa nu fi detinut in proprietate, in ultimii 10 ani, un teren cu o suprafata de peste 500 mp in mediul urban si de peste 5.000 mp in mediul rural, indiferent de localitate.
Totusi, de retinut este ca autoritatile locale au dreptul sa stabileasca si unele criterii suplimentare.
Cererea de atribuire a terenului se depune la consiliul local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti in care isi are domiciliul solicitantul. Pe langa acest document, tinerii mai trebuie sa depuna:
- o copie a certificatului de nastere;
- o copie a cartii de identitate;
- o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu detine/n-a detinut in proprietate o locuinta/un teren destinat construirii unei locuinte;
- o declaratie similara, insa care se depune la data rezolvarii cererii;
- o declaratie pe propria raspundere a parintilor solicitantului din care sa reiasa ca nu detin/n-au detinut in proprietate, in ultimii 10 ani, un teren cu o suprafata de peste 500 mp in mediul urban si de peste 5.000 mp in mediul rural, indiferent de localitate.
In maximum 15 zile de la inregistrare, dosarul este analizat de catre comisia speciala locala ce se ocupa anual de inventarierea terenurilor si de catre consiliul local. Apoi, „in prima sedinta ordinara consiliul local analizeaza dosarul fiecarui solicitant si hotaraste aprobarea cererii si atribuirea terenului sau, dupa caz, respingerea acesteia”. In fine, punerea in aplicare a hotararii consiliului local se face de catre primar, pe baza de proces-verbal, in cel mult 15 zile de la data aprobarii consiliului local.
Odata atribuit un teren prin hotarare a consiliului local, tinerii trebuie sa inceapa construirea locuintei in maximum un an, respectand Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, altfel acestia pierd terenul acordat.
Dupa ce sunt gata lucrarile la casa, proprietarul poate cere sa-i fie vandut terenul atribuit. In acest caz, decizia de vanzare se ia prin hotarare a consiliului local, iar pretul se stabileste in urma unei expertize tehnice.
Sursa: avocatnet.ro
Sursa foto: hdconsulting.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: