- Acoperiș în două ape
Unul dintre cele mai practice tipuri de acoperiș, acoperișul în două ape este ușor de realizat și nu necesită costuri prea mari. Dacă locuiești într-o zonă cu precipitații abundente, trebuie să știi că acest model clasic de acoperiș înclinat permite cu ușurință scurgerea apei de ploaie și a zăpezii, mulțumită formei triunghiulare formată de cei doi versanți. În plus, ceea ce îl scoate din anonimat este posibilitatea amenajării unei mansarde.
2. Acoperiș cu o apă
Dacă îți dorești o casă cu un design modern și ești dispus să investești mai mult pe execuția acoperișului tău, acoperișul cu o apă poate fi o opțiune bună. Nu uita însă că acest tip de acoperiș nu este indicat în zonele cu vânturi puternice!
3. Acoperiș în patru ape
Mai complex și mai rezistent. Acestea sunt cele două avantaje ale acoperișului în patru ape față de cel în două ape. Chiar dacă este mai costisitor, acest tip de acoperiș este ideal pentru zonele cu vânturi și ninsori puternice, întrucât împiedică acumularea apei, grație datorită celor 4 versanți care se unesc în partea de sus printr-o coamă orizontală.
4. Acoperiș tip pantă frântă concavă
Un alt acoperiș care îți permite lejer amenajarea unei mansarde spațioase este acoperișul tip pantă frântă concavă. Nu uita, însă, că există o serie de dezavantaje ale acestui tip de acoperiș: favorizează apariția mucegaiului din cauza acumulării prafului și a umezelii în unghiul format de planul înclinat și cel orizontal și, de asemenea, poate acumula multă zăpadă în porțiunea cu pantă mică.
5. Acoperiș de tip fluture
Dorești o locuință prietenoasă cu mediul înconjurător, prin montarea unor panouri solare? Mergi pe stilul modern și alege acoperișul de tip fluture. Dar înainte de toate trebuie să știi că acest tip de acoperiș vine la pachet cu costuri mai mari de construcție și mentenanță, dar și cu dezavantajul zonelor cu ploi abundente. Motivul? Posibilitatea apariției infiltrațiilor, din cauza excesului de apă.
6. Acoperiș cu pantă curbată
Iată un acoperiș și pentru zonele cu precipitații și vânturi puternice: acoperișul cu pantă curbată. Dacă îți dorești un design unic și modern, alege-l fără probleme, însă reține faptul că implică costuri mari pentru construcție și o serie de materiale speciale.
7. Acoperiș tip piramidă
Dacă proiectul tău are dimensiuni reduse de tipul unui garaj sau al unei magazii, acoperișul de tip piramidă poate fi o opțiune foarte bună, deoarece oferă o rezistență crescută în zonele cu vânturi puternice. Însă la fel ca cel cu pantă curbată, acoperișul de tip piramidă implică cheltuieli ridicate.
8. Acoperiș cu formă convexă
O casă cu terasă și verandă are nevoie de un acoperiș cu formă convexă, mai ales dacă se dorește și construirea unei mansarde. Singurul dezavantaj al acestui tip de acoperiș sunt lateralele care pot ceda în cazul acumulării masive de zăpadă.
9. Acoperiș tip terasă
Pentru proiecte mari de tipul blocurilor de locuințe și clădirilor industriale, îți recomandăm acoperișul de tip terasă. Acest acoperiș este ușor de construit, are costuri reduse și îți oferă posibilitatea de amenajare a grădinilor sau a teraselor în aer liber. O hidroizolație și un sistem de scurgeri corespunzătoare sunt obligatorii, mai ales dacă zona este recunoscută pentru precipitații abundente.
10. Acoperiș verde
Un alt acoperiș ideal zonelor cu precipitații abundente este acoperișul verde. Cu un design sustenabil și posibilitatea de a reține până la 90% din ploaia din timpul verii, acoperișul verde este alcătuit din pământ și vegetație și instalat peste un sistem de membrane hidroizolante. Pentru toate acestea este, desigur, nevoie de un buget ridicat.
Alegerea unui acoperiș poate fi mai complicată decât pare, însă dacă vei lua în calcul nevoile tale, zona în care locuiești, avantajele și dezavantajele fiecărui tip de acoperiș, vei putea găsi o soluție potrivită pentru proiectul tău. Iar dacă te afli în căutarea unor sfaturi și soluții pentru montajul acoperișului tău, nu te sfii să apelezi la specialiști în soluții complete de acoperire, precum Cover Grup Construct.