Pentru ca o centrala termica inseamna, in primul rand, economii, confort si independenta fata de un sistem centralizat de incalzire departe de a fi unul perfect, aceasta optiune este din ce in ce mai mult luata in seama, fie ca vorbim de apartamente sau case, de mediul urban sau rural. Si pentru ca alegerea este adesea dificil de facut in fata unei oferte variate, vedem in cele ce urmeaza ce tipuri de centrale termice exista pe piata in acest moment pentru a va oferi o imagine de ansamblu.
Sa pornim de la criteriul cel mai important: combustibilul cu care functioneaza aceste centrale. Prima optiune, ideala pentru spatii relativ mici, este o centrala electrica. Sunt avantajoase din perspectiva gradului foarte ridicat de acoperire a retelei electrice, deci este o optiune accesibila si pentru cei din zone neracordate la gaze naturale. Au eficienta de 100 %, sunt ecologice si silentioase si nu exista riscul unei explozii. Au, in schimb, o putere termica inferioara celor pe gaze si, tocmai din acest motiv, sunt recomandate spatiilor mici unde reteaua electrica trebuie si ea ajustata.
Urmatorul tip este centrala pe gaz care vine intr-o gama larga din care putem detasa trei categorii principale. Astfel, exista centrate termice pe gaz cu tiraj natural, cu tiraj fortat si in condensatie. Cele mai folosite sunt cele cu tiraj fortat si camera etansa de ardere, folosite la scara larga in apartamente, case si vile. La cele cu tiraj natural, aerul necesar arderii este preluat din camera in care se afla centrala termica, iar gazele rezultate sunt evacuate printr-un cos. Acestea fiind conditiile de functionare, camera in care va fi amplasata centrala trebuie sa aiba un volum suficient de mare pentru a asigura suficient oxigen, necesar arderii.
Centrala pe gaz in condensatie functioneaza dupa acelasi principiu pentru o centrala cu tiraj fortat, in plus, pe racordul de evacuare a gazelor arse se monteaza un recuperator de caldura, care foloseste caldura gazelor arse pentru incalzirea agentului termic, astfel crescand randamentul centralei termice.
Centralele pe gaz au acelasi randament cu cele electrice, sunt eficiente pe spatii mari, dar implica investitii mai mari pentru intreaga instalatie si reviziile periodice, elemente suplimentare de siguranta. Nu sunt tocmai prietenoase cu natura si pretul gazului in crestere, chiar daca momentan este la un nivel acceptabil, este un alt aspect demn de luat in seama. Vedeti aici o comparatie intre centralele pe gaz si cele electrice.
Al treilea tip este centrala pe combustibil solid care folosesc pentru ardere lemn, peleti sau carbune. Am discutat despre cele pe peleti si am vazut avantajele sale, mai ales legate de eficienta si de costuri. Devin o optiune tot mai des intalnita gratie costurilor mici generate de combustibil care amortizeaza in timp investitia, mai mare decat in cazul celorlalte doua tipuri de centrala.
Surse: Microcentrale.ro, Centrale.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: