In general, gletuirea peretilor este bine sa fie facuta de catre un specialist deoarece este o operatiune in care experienta isi spune cuvantul. Insa cei care obisnuiesc sa mestereasca prin casa pot invata in scurt timp cum sa execute o astfel de lucrare astfel incat peretii sa arate perfect, fara denivelari.
Tipuri de gleturi si cum se folosesc in constructii
Pentru inceput, e important de stiut ca exista doua tipuri de glet – glet de incarcatura si glet de finisaj. Primul se foloseste pentru indreptarea suprafetelor si egalizarea lor (acolo unde exista denivelari), in timp ce al doilea este un glet fin care se foloseste pentru finisarea suprafetelor.
Gleturile de incarcare (de exemplu, glet ct 126) se aplica direct peste tencuiala sau peste caramida si sunt produse pe baza de ipsos. In ceea ce priveste gleturile de finisaj (de exemplu, glet ct 127), acestea se aplica, de regula, peste un glet de incarcare si sunt realizare pe baza de ciment alb. Gleturile se folosesc de obicei la interior, acolo unde se doreste sa se obtina o suprafata perfect neteda, suprafata pe care vopseaua sa se poata aplica foarte usor. Exista si gleturi de exterior, dar putine dintre produsele de acest tip au caracteristicile necesare care sa le faca sa reziste la factorii atmosferici.
Pregatirea peretilor
Primul pas este curatarea peretilor de orice urma de praf, grasime sau vopsea veche. Apoi, inainte de gletuire, suprafata trebuie grunduita- amorsa se aplica cu bidineaua, nu cu trafaletul, pentru ca aceasta sa intre mai bine in porii stratului suport. Dupa aplicarea acesteia, se recomanda aerisirea incaperilor timp de 4-5 ore. Urmatorul pas este gletuirea peretilor.
Etape de executie
Gletul si apa se vor amesteca mereu in proportiile indicate de producator. Se amesteca la viteza mica, pentru a evita antrenarea de aer in masa de material. Pasta obtinuta se aplica folosind o gletiera neteda de inox, intr-un interval de aproximativ 50 minute de la prepararea acesteia. Primul pas este incarcarea peretelui, apoi intinderea pastei cu miscari scurte, verticale, de jos in sus. Pentru un strat de 5 mm, timpul de uscare este de aproximativ 2 zile. Ca regula generala, nu se aplica alte straturi inainte ca straturile aplicate anterior sa se fi uscat rezonabil. Dupa uscare, suprafata poate fi slefuita cu hartie abraziva. Apoi, pe suprafata indreptata, se aplica un strat final de glet de finisaj, intr-un strat de cel mult 2 mm. Dupa uscarea acestuia din urma, peretii se slefuiesc usor cu glasspapier foarte fin, urmand sa se aplice vopseaua lavabila.
Nu in ultimul rand, este important de stiut ca temperatura de aplicare trebuie sa fie una situata in intervalul de 5-30 grade Celsius. La interior, dupa aplicare este bine sa ventilam incaperile, pentru a permite astfel apei sa se evapore.
Foto: davideo.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: