Cand ati vizitat un magazin de materiale de constructii, cu siguranta ati vazut ca placile de rigips sunt diferit colorate. Nuantele nu sunt insa alese intamplator; acestea indica, de fapt, destinatia respectivelor placi.
Tipuri de placi de rigips. Placile gri
Incepem cu cele mai intalnite tipuri de placi de rigips, cele de culoare gri deschis. Intre cele doua foi de carton este un ipsos de modelaj. Aceasta hartie cartonata care imbraca placa este si tratata cu ceara, pentru a nu se deteriora foarte mult atunci cand se aplica gletul, de exemplu.
Tipuri de placi de rigips. Placile verzi
Placile de culoare verde sunt special realizate pentru spatiile unde nivelul umezelii este foarte ridicat. Sunt foarte folosite pentru peretii bailor, de exemplu. Insa, sfatul nostru ar fi sa folositi rigips verde si in bucatarii si, atentie, la ferestre, acolo unde exista riscul ca apa de ploaie sa se prelinga pe perete (vezi imaginea de mai jos).
Tipuri de placi de rigips. Placile albastre
Daca stati la bloc, sigur aveti probleme cu zgomotele din vecini. Placile de rigips de culoare albastra au o hartie speciala care retine intr-o oarecare masura vibratia sonora. O izolare corecta a unei camere se face cu rigips albastru si cu vata minerala serpuita. Placile albastre sunt foarte folosite in hoteluri si in cladirile de birouri de exemplu, insa va puteti bucura de avantajele lor si acasa (iar cei care stau la bloc sau in case de tip duplex sunt primii care ar trebui sa se gandeasca la o astfel de renovare).
Tipuri de placi de rigips. Placile roz
Pana nu demult, placile de rigips cu rezistenta anti-incendiu foloseau azbestul. Insa, dupa ce folosirea azbestului a fost asociata cu aparitia unor cazuri de cancer si insuficienta pulmonara, materialul a fost interzis in Uniunea Europeana. Asa ca placile de rigips anti-incendiu de acum, de culoare roz deschis, nu mai folosesc azbest.
Placile roz ofera o protectie la foc de cateva zeci de minute (circa jumatate de ora). Exista insa si producatori care sustin ca placile lor nu ard timp de 4 ore. Totusi, indiferent de producatorul ales de voi, trebuie sa tineti cont de un lucru: pentru ca peretele sa fie cu adevarat rezistent la foc si chitul de imbinare folosit trebuie sa fie rezistent la foc. Acest chit va tine placile impreuna si nu va ceda la temperaturi mari (astfel, se impiedica apariția unor crapaturi si circulatia oxigenului). Chitul special va face peretele sa se comporte ca un tot unitar, dupa cum se poate observa si in imaginea de mai jos, dintr-un depozit.
Tipuri de placi de rigips. Placile portocalii (impermeabile)
Este un tip de placa pe care nu il vedem foarte des. Rigipsul impermeabil este destul de scump si este folosit indeosebi pentru colturile de baie in care este pozitionata cabina de dus. De obicei, aceste placi de rigips de culoare portocalie se monteaza una pe un perete si una pe celalalt, lipite cu silicon.
Incheiem acest articol cu mentionarea dimensiunilor tipice ale placilor de rigips:
Grosime:
6 milimetri
9,5 mm
12,5 mm
15 mm
Lungime si latime:
1200 mm x 2000 mm
1200 mm x 2600 mm
1200 mm x 3000 mm
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: