Polistirenul este cel mai folosit material pentru izolarea locuintei, datorita pretului sau scazut comparativ cu alte materiale pentru izolatie. Vedeti care sunt principalele tipuri de polistiren, cu caracteristicile si utilizarile lor, inainte de a alege.
Chiar daca va ganditi la o izolare termica exterioara sau, in cazuri mai speciale, la interior, printre cele mai utilizate materiale se regasesc polistirenul expandat (EPS) si polistirenul extrudat (XPS).
Polistirenul expandat
Polistirenul expandat este un material poros, permeabil la vapori de apa (permite evacuarea in atmosfera a vaporilor de apa acumulati in incaperi, anuland fenomenul de condens) si cu conductivitate termica mica (nu permite transferul total de caldura din interior catre exterior).
Caracteristici
Polistirenul expandat se gaseste in comert cu diferite valori ale conductivitatii termice si ale rezistentei la compresiune si la diferite grosimi.
In primul rand, ceea ce face ca o izolatie termica sa fie eficienta este folosirea unui polistiren cu conductivitatea termica (notat cu λ pe pachete) cat mai mica. Conductivitatea se incadreaza intre 0,030 W/mK si 0,040 W/mK .
Grosimea
In al doilea rand, ne va interesa grosimea stratului de polistiren. Grosimea minima se situeaza undeva in intervalul 8-10 cm, fara a face un calcul termic. Sigur, s-au vazut si izolatii realizate cu polistiren de 2-3 cm grosime, acestea putand fi trecute la categoria „frectie la picior de lemn”, cu risipa de materiale auxiliare ca, adeziv, dibluri, masa de spaclu, plasa etc. Orice centimetru in plus conteaza, astfel ca, cu cat este mai gros stratul de polistiren cu atat transferul termic (intre interior si exterior) este mai mic.
Un alt aspect deloc de neglijat, este rezistenta la compresiune, in sensul ca polistirenul trebuie sa reziste la anumite socuri mecanice provenite din exterior (lovituri, vand, grindina etc). Rezistentele la compresiune (masurate in kPa) pot fi cuprinse intre 50 si 200 Kpa, impunandu-se o valoare minima de 70 Kpa (densitate 15 kg/mc) pentru aplicarea pe exterior.
Tipuri de polistiren expandat in functie de rezistenta la compresiune si utilizari
EPS 50
- spatii fara incarcare statica deosebita (spatii interioare, cu pardoseli utilizate pentru circulatia oamenilor si depozitarea de obiecte usoare, cum ar fi incaperile unui apartament de bloc)
- izolarea spatiilor libere (spatii exterioare, cu pardoseli cu destinația balcoane, terase, verande, pe care se depoziteaza obiecte usoare de mobilier, sau pe care circula oameni)
- izolare in interiorul cladirilor
EPS 60
- spatii fara incarcare statica deosebita (spatii interioare, cu pardoseli utilizate pentru circulatia oamenilor si depozitarea de obiecte usoare, cum ar fi incaperile unui apartament de bloc)
- izolarea spatiilor libere (spatii exterioare, cu pardoseli cu destinația balcoane, terase, verande, pe care se depoziteaza obiecte usoare de mobilier, sau pe care circula oameni)
- izolare in interiorul cladirilor
- fatade
EPS 70
- fatade
- sisteme termoizolante montate pe exteriorul cladirilor
EPS 80
- fatade
- sisteme termoizolante montate pe exteriorul cladirilor
EPS 100
- spatii cu incarcare statica medie (spatii interioare, cu pardoseli utilizate pentru depozitarea unor obiecte mai grele, sau cu circulație intensa, cum ar fi săli de spectacol, spitale, scoli, instituții publice, sedii de firme etc.)
- izolarea acoperisurilor
- sub cimentul de egalizare
EPS 150
- spatii cu incarcare statica ridicata (spatii interioare, cu pardoseli utilizate pentru depozitarea unor obiecte foarte grele, sau cu circulație pietonala intensa, cum ar fi depozite, spatii frigorifice mari, hale cu utilaje tehnologice etc.)
- acoperisuri terasate cu spatii verzi
- acoperisuri terasate cu spatii verzi si circulabile
EPS 200
- spatii cu incarcare statica foarte ridicata (spatii interioare cu pardoseli utilizate pentru depozitarea/așezarea unor utilaje foarte grele sau cu mijloace de ridicat care circula, cum ar fi depozite frigorifice cu rafturi foarte mari si grele, hale industriale cu circulația unor mijloace de ridicat si transport etc.)
- acoperisuri si platforme terasate cu spatii verzi si circulabile
In concluzie, polistirenul expandat se foloseste cu precadere la izolarea exterioara a peretilor si in general in zone unde nu se vor exercita incarcari mari, respectiv la:
- la izolarea peretilor exteriori (exclus la pereti de subsol);
- la izolarea fatadelor ventilate
- la izolarea teraselor necirculabile
- la izolarea acoperisurilor cu sarpanta din lemn (intre capriori)
- izolarea termica a planseelor dispuse peste incaperi reci
Polistirenul extrudat
Polistirenul extrudat este fratele mai puternic al polistirenului expandat, avand o rezistenta mecanica ridicata, calitati izolatoare foarte bune si permeabilitate mica la vapori (este un material cu structura de tip „pori inchisi”).Fata de polisirenul expandat, extrudatul are o impermeabilitate foarte mare, ceea ce il recomanda la placarea fundatiilor, soclurilor, teraselor circulabile sau a peretilor de subsol.
Nu se recomanda folosirea polistirenului extrudat la placarea fatadelor.
Un aspect de luat in seama este lipirea polistirenului extrudat. Structura sa cu pori inchisi conduce la o suprafata foarte neteda a placilor de polistiren, ceea ce se traduce prin aderenta scazuta a adezivului si a masei de spaclu, astfel ca se recomanda aplicarea polistirenului cu suprafata prelucrata (fara piele).
Utilizari
- la izolarea fundatiilor,soclurilor
- la izolarea peretilor de subsol
- la izolarea teraselor circulabile
- la izolarea pardoselilor
- in medii cu umiditate si agresivitate chimica
In concluzie, diferenta dintre polistirenul expandat si cel extrudat este semnificativa. Expandatul are o structura cu „pori deschisi”, permeabil la vapori de apa si permitandu-i peretelui sa „respire”, in timp ce extrudatul are o structura cu „pori inchisi” si o rezistenta mecanica ridicata.
Surse: beneficiarconstructii.com, citeste-eticheta.ro, alegecorectpolistirenul.ro
Surse foto: forte-eps-solutions.com, intcorecycling.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: