Semineul este un obiect de decor foarte indragit, dar si unul cu rol de incalzire. Unele persoane tin sa il aiba doar pentru design, altele, si pentru functia decorativa, si cea utilitara. Astfel, designul si puterea de incalzire sunt printre cele mai importante criterii de alegere a unui semineu. Alaturi de acestea sunt consumul si usurinta de intretinere. Daca designul se poate adapta mai usor, puterea de incalzire, consumul si usurinta in exploatare sunt in mare masura determinate de tipul de combustibil folosit. Va prezentam principalele tipuri de semineuri existente pe piata pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere pentru locuinta dumneavoastra.
Semineul pe lemne cu focar inchis
Utilizeaza un focar de ardere inchis cu o usa din sticla termorezistenta. Sunt semineuri robuste, au un randament mare datorita arderii complete a lemnului si sunt disponibile in multiple variante de design. Amplasarea lor este insa dependenta de posibilitatea de constructie a unui horn cu diametrul corespunzator.
Intretinerea acestor seminee se reduce la curatarea periodica a cenusarului, verificarea si curatarea grilei prizei de aer proaspat pentru focar, verificarea si curatarea grilelor de aer rece si cald situate pe corpul semineului, verificarea obligatorie a hornului de doua ori pe an si curatarea obligatorie a acestuia o data pe an.
Tipuri de semineuri. Pe lemne cu incalzire centrala
Acesta functioneaza ca o centrala termica, avand avantajul estetic al unui semineu. Sunt folosite pentru incalzirea apei menajere, incalzirea locuintei prin calorifere sau chiar prin pardoseala. Focarele acestor semineuri reprezinta varianta optimizata si automatizata a focarelor de ardere pe lemne. Au insa nevoie de o sursa de curent, necesita un spatiu mai mare de montaj, trebuie racordate la reteaua de incalzire centrala existenta precum si la un horn adecvat.
La intretinerea acestor semineuri se adauga verificarea echipamentelor si elementelor de siguranta ale instalatiei de incalzire centrala.
Semineul pe lemne cu focar deschis
Sunt probabil cele mai spectaculoase din punct de vedere al imaginii si ambiantei oferite de catre focul ce arde in focar. Caldura oferita de acest tip de semineu este insa sesizabila doar in zona din apropierea acestuia si atata timp cat focarul este alimentat cu lemne. Arderea nu este completa, ceea ce inseamna un randament mai scazut, si deci un cost mai mare de exploatare. In plus, aceste semineuri prezinta neplaceri cauzate de mirosul si funinginea rezultata in urma procesului de ardere, scapari de fum in incaperea in care sunt situate si o siguranta scazuta in functionare.
Intretinerea semineurilor deschise presupune o operatiune mai ampla fata de intretinerea semineurilor inchise. Astfel nefiind dotate cu cenusar cenusa se curata greu, presupune indepartarea permanenta a depunerilor de funingine atat din focar cat si de pe partile exterioare ale semineului, necesita inspectarea si curatarea fregventa a cosului de fum datorita depunerii masive a produsilor de ardere.
Tipuri de semineuri. Pe gaz
Semineul pe gaz metan ofera o solutie foarte practica si comoda de incalzire a locuintei eliminand achizitionarea si depozitarea lemnelor. Avantajele acestor semineuri constau in dimensiunile si formele variate, faptul ca nu necesita curatire, au tiraj fortat de evacuare a gazelor arse deci nu necesita racordarea la un cos, sunt automatizate astfel incat functionarea poate fi reglata din telecomanda si focarul are randament mare.
Dezavantajele sunt costul ridicat de exploatare datorat pretului gazului metan si necesitatea realizarii unei instalatii de alimentare.
Biosemineuri
Functioneaza pe baza de combustibil lichid numit bioetanol, combustibil ecologic care emana prin ardere doar dioxid de carbon si apa. Pot fi incastrate in perete sau montate pe podea, cat si mobile. Practic au fost concepute pentru spatiile in care este imposibila amplasarea unui alt tip de semineu precum si pentru eliminarea anumitor factori implicati in intretinerea unui semineu pe combustibil solid. Nu necesita curatare sau intretinere.
Ele au insa putere mica de incalzire, fac necesara aerisirea incaperii din cauza dioxidului de carbon rezultat in urma arderii, din motive de siguranta rezervorul de bioethanol are un volum mic iar alimentarea acestuia este posibila doar cand este rece.
Tipuri de semineuri. Electrice
Semineurile electrice pot fi folosite cu sau fara caldura, in functie de preferinte si de anotimp. Incalzirea cu termostat si afisajul numeric al temperaturii garanteaza utilizatorului ca poate controla intotdeauna aceste semineuri. In plus, luminozitatea si viteza flacarii sunt reglabile, oferind utilizatorului posibilitatea de a obtine ambianta perfecta. Inca un dispozitiv important este acel timer ce permite oprirea automata a focului in momentul dorit de proprietar.
Surse: seminee.casa, semineesibiu.ro
Sursa foto: seminee.casa
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: