Cand altii se pregatesc sa stranga recolta, voi fiti cu un pas inaintea lor pregatind-o pe urmatoarea care sa fie culeasa toamna tarziu. Chiar daca toamna inseamna, din punct de vedere popular, inceputul sezonului mort, sunt plante care se pliaza perfect pe acest sezon, iar avantajele cultivarii lor nu sunt deloc de neglijat – prezenta cu mult redusa, daca nu chiar zero, a insectelor daunatoare si imbunatatirea organica a solului, la timp pentru insamantarea din primavara. Iata mai multe despre toamna in gradina si legumele care prind viata cand altele o pierd.
Salata este o prezenta constanta in menul fiecarei familii. Insamantati vara tarziu astfel incat sa aveti la dispozitie 45-60 de zile pana la recoltarea sa. In tot acest rastimp, asigurati-i un sol umed si protejati-o de razele fierbinti ale soarelui.
Sfecla rosie este usor de cultivat si de intretinut, dezvoltandu-se fara probleme in ciuda fluctuatiei de temperatura de afara. Puteti consuma atat radacina cat si frunzele la salate, surse importante de vintamina A si C. Cultivati-o la o adancime considerabila pentru a o feri de un eventual inghet timpuriu si nu o lasati sa creasca mai mare de 8-10 centimetri daca vreti sa o folositi pentru consumul propriu, altfel radacina devine lemnoasa.
Toamna in gradina vine cu o serie de avantaje
O alta leguma plina de calitati este brocoli, bogata in vitamine si minerale si rezistenta in fata daunatorilor. Profitati de temperaturile moderate de afara pentru a o cultiva intrucat brocoli iubeste racoarea toamnei si a primaverii pentru a se dezvolta complet. Puteti sa le cultivati in interior, la racoare, in recipiente, incepand din august-septembrie si apoi sa le mutati afara cand temeperaturile scad.
Varza este o alta prezenta de sezon, iubitoare de temperaturi medii. Cultivati-o in sol umed, intretinut cu apa in mod regulat, fara a exagera insa. Este nevoie de 2-3 luni pentru a obtine o noua recolta asa ca, in functie de zona unde locuiti, calculati bine perioada ideala pentru insamantare.
Morcovii sunt si ei pe lista legumelor de toamna, o prezenta obisnuita in alimentatia noastra. Pentru a putea culege cea de-a doua recolta toamna tarziu, imediat dupa caderea primei brume, este indicat sa il cultivati cel tarziu in luna iulie.
Mizati, de asemenea, pe ridichi in anotimpul ploios, mai ales acestea se dezvolta foarte repede, in unele cazuri chiar si la trei saptamani dupa cultivare. Daca optati pentru ridichea neagra de iarna, atunci tineti cont ca planta are nevoie de intre 30 si 55 de zile pentru a se dezvolta.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: